Производителите на череши и други летни плодове може да бъдат включени в програмата за подпомагане на земеделците на Европейската комисия заради ембаргото срещу Русия. Това съобщи еврокомисарят по земеделие Фил Хоган. Все още обаче мярката подлежала на обсъждане в комисията.

В момента тече обсъждане на продължението на програмата за подпомагане с другите европейски дирекции, обясни комисарят. В края на седмицата той ще бъде на посещение в София.

Все още е рано да се говори за определена сума, която би получил един производител, тъй като не е определен бюджетът, допълни Хоган.

Много малко от българските земеделски производители биха имали обаче шанс да получат директни компенсации заради ембаргото, обясни комисарят. „Износът на България като земеделска продукция за Русия е малък. При вас рискът идва от това, че големи износители като Полша и Румъния могат да потърсят пазар за непродадената си продукция в България и така да навредят на българските фермери“, обясни Хоган. Заради това продължението на програмата щяла да е насочено главно към изкупуване и блокиране на определени количества продукция от Полша и Румъния. „Така индиректно ще се помогне на българските производители, тъй като техният пазар няма да бъде зает от внос“, каза комирасарят.

7,5 млрд. евро са определени за България за земеделски субсидии и развитие на селските райони до 2020 г., напомни еврокомисарят по земеделието.