Паметникът на родения в Русе нобелов лауреат за литература Елиас Канети ще бъде открит на 25 юли -  деня, в който се навършват 110 години от рождението на писателя, съобщиха от дружеството ЦИОНЕС, което бе инициатор за бронзовия бюст на нобелиста. Замисълът възникна още преди 4 години. В средата на юли 2011 г. тогавашният кмет на Русе Божидар Йотов представи пред общинските съветници идеята за паметника, а именитият български скулптор Георги Чапкънов-Чапа разказа как според него трябва да изглежда монументът, като показа и скици. Първоначалният вариант бе бюстът на белетриста да бъде разположен пред търговската къща на фамилията Канети на ул. „Славянска“, но там би възникнало претрупване заради паметника на Ангел Кънчев, който е само на метри от това място. 
Чапа изработи скулптурата, но след известно време се оплака, че възложителите не са спазили уговорката и не са му платили нито материалите, нито труда. 
Слава богу, изработката на паметника вече е заплатена, а другата седмица се очаква бюстът на Канети и мраморният постамент, който тежи повече от 22 тона, да бъдат докарани в Русе. Те ще бъдат поставени на определеното място - сред затревеното пространство на площада, който носи името на нобелиста и който е част от ремонтираната пешеходна зона по улица „Александровска“. Според предварителния замисъл малко преди откриването покрай паметника ще се разхождат актьори, облечени в костюми от началото на миналия век - времето, когато Канети е живял в Русе и което е описал в „Спасеният език“. Седем статива ще бъдат разположени на площада, а седем художници ще рисуват паметника, за да запечатат в картини деня на 110-летието на писателя в родния му град. 
Дни преди това в двора на Дунавската задруга на майсторите на художествени занаяти ще се състои първата проява на културно-информационния център ЦИОНЕС. Както е известно, преди година Общинският съвет гласува едната от сградите в комплекса - зданието с уникални тревненски резбовани тавани, което е изоставено и се руши, да бъде предоставено на ЦИОНЕС, за да бъде ремонтирано и използвано за културни събития. В момента се извършва заснемане на обекта, за да се подготви архитектурният проект за реставрацията на сградата. А докато се пристъпи към същинската работа, стените на сградата ще бъдат „опаковани“ с пана и транспаранти, които ще показват моменти, свързани със създаването на паметника на Канети - от възникването на идеята до монтажа на площада.