Референдумът е инструмент на слабите политици, заяви бившият кмет на София Стефан Софиянски във връзка с кризисното национално допитване, което се провежда в момента в Гърция.

„Позицията на гръцкото правителство лично мен като икономист ме дразни. Това самочувствие на основата на една обществена подкрепа, но на малко визия как да се излезе от кризата, не е полезно. Референдумът е стъпка към задълбочаване на кризата, а не към излизане от нея. Това е бягство от отговорност”, заяви той пред Нова тв.
Според него и Гърция, и България изразходват лошо и неправилно парите от европейските заеми, тъй като стандартът не се повишава.

„Гъркът в криза е по-добре от българина при Борисов. Урокът, който трябва да вземем от съседката ни, е изключителното ефективно използване на привлечените средства, което очевидно Гърция не е направила, за да е в това положение. За съжаление ние в момента имаме две нулеви години – не сме усвоили нито евро и затова не можем да осигурим икономически растеж”, поясни още Софиянски.

Политиците и банките

„Политиците са изключително виновни за КТБ, а не толкова банковата система. Тя беше банка и на Станишев, и на Борисов. Очевидно някакъв конфликт на високо ниво между политическите сили доведе до фалирането й. Освен това КТБ можеше да бъде спасена”, коментира още Софиянски. Закриването й е най-лесния начин да се прикрие какво се е случвало в нея, каза той

По думите му родните  управляващи са безпомощни и мързеливи и са оставени да се влачат по течението. Те следват проблемите, а не се борят да ги предотвратят. „ Най-слабото звено в кабинета е Бойко Борисов, защото не знае повече от другите”, каза още той и отхвърли категорично всяка възможност да се кандидатира отново за кмет на столицата.