Универсалните пенсионни фондове са постигнали 6,22% средна годишна доходност при управлението на парите за втора пенсия в периода 30 декември 2011 - 30 декември 2013 г.

Това показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН), пише в. "Труд". В тях задължително се осигуряват всички работещи, родени след 1959 г. В момента осигурените са над 3,3 млн. души, като всеки от тях има по около 1500 лв. в индивидуалната си партида.

Резултатите на универсалните схеми на деветте частни пенсионни дружества варират между 4,12% (УПФ "Топлина") и 7,56% (УПФ "Съгласие").

Доходността от инвестициите на осигуровките за втора пенсия значително изпреварва инфлацията. Данните на НСИ показват, че през последните 2 години стоките и услугите са поскъпнали с 2,6%.

Сравнението със статистиката на БНБ за депозитите на домакинствата показват, че лихвата от спестяванията за втора пенсия изпреварва и доходността на влоговете до 1 година, която е около 4,6% средно за последните две години.

Данните на КФН сочат, че доходността на професионалните схеми за последните 2 години е била 6,27%. В тях за ранна пенсия задължително се осигуряват работещите I и II категория труд (миньори, химици, летци, машинисти). Там са осигурени над 243 000 души.

През последните 2 години най-висока средна доходност е носило спестяването в доброволен пенсионен фонд - 7,22%.