Поскъпване на бензина и дизела може да се очаква през летните месеци, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНР.

Заради по-голямото търсене на горива през летните месеци, традиционно се наблюдава поскъпване за крайните потребители. В същото време поевтиняването на еврото спрямо заради гръцката криза ще допринесе за задържане на цената на суровия петрол около настоящите си нива на международните пазари, но ще оскъпи продукцията за българските доставчици.

Ние сме във валутен борд и всяко поевтиняване на еврото води до оскъпяване на продукта, какъвто е суровият петрол. Предполагам, че от тук нататък петролът ще се задържи на настоящите нива около 65-70 долара, така че, може би ще влияе още известно време, ако има поскъпване, върху инфлационните процеси, коментира Бенчев.

По думите му не се очаква в пограничните райони, където гръцки граждани зареждат горива, да се стигне до недостиг. Експертът обаче призова за по-сериозен контрол върху сивия сектор. Той приветства наредбата за монтиране на нивомерни системи на т.нар. „ведомствени бензиностанции“.

Продължава да е доста слаб контролът върху цистерни, които зареждат нелегални горива. Тях ги виждаме да продават по нашите пътища неясни по състав горива. Следващото нещо е да бъдат монтирани измервателни уреди на всички пристанища, митнически складове и други обекти, от които се внасят горива в страната, заяви още Бенчев.