Народното събрание ще разгледа на второ четене промените Кодекса на труда, които обединяват два отделни законопроекта - на Министерски съвет и на БСП на редовно заседание днес, предаде репортер на БГНЕС.

След 12:00 часа ще се проведе и традиционният блиц контрол с премиера Бойко Борисов и неговите вицепремиери.

Поправките в КТ бяха приети на първо четене в пленарна зала преди няколко седмици с голямо мнозинство и не се очакват сериозни противоречия и промени между управляващите и опозиция при окончателното им приемане.

С поправките на Министерски съвет се въвеждат т.нар. еднодневни трудови договори, докато законопроектът на БСП предвижда отпадане на някои трудови защити, като според вносителите поправките са в интерес на малкия и среден бизнес. Срещу по-голямата част от промените, обединени в общ законопроект, има остра реакция от страна на синдикатите.

Вносители на промените в Кодекса на труда от БСП са четирима депутати - Петър Кънев, Жельо Бойчев, Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Предвижда се отпадане на задължението на малките фирми за предварително писмено уведомяване на испекцията на труда за удълженото работно време и за предварително съгласуване със синдикатите на временното установяване на напълно работно време. Отпада и задължението за съставяне на графици за ползването на отпуските. Предвидено е отпадането и на изискването за издаването на правилник за вътрешния трудов ред. Отпада изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието. Възстановят се и правата на работодателя да прекратява трудовия договор с лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Благодарение на законопроекта на Кънев, Бойчев, Гьоков и Нинова отпада и закрилата на определени групи работници при дисциплинарно уволнение. Досега работодателят можеше да уволнява определена категория служители само с предварително решение на инспекцията по труда за всеки отделен случай.

"Вместо декларираните цели, предложените текстове обслужват интереси, чието удовлетворяване пряко би засегнало правата на работниците и служителите. Дори и най-елементарната оценка за въздействието на предложените промени, би извела като непосредствен резултат ощетяване на хората на наемния труд чрез отнемане на техни права", се посочва в позиция на КТ "Подкрепа" поправките на БСП.

По предложение на Министерски съвет в Кодекса на труда се въвежда нов член 114а, който регламентира краткотрайната сезонна селскостопанска работа, възложена от регистриран земеделски стопанин, чрез сключване на трудови договори за един ден. По тези трудови договори няма да се трупа трудов стаж. Еднодневните трудови договори засега ще могат да се сключват в основна икономическа дейност "Растениевъдство" само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят. Предвидено е такива трудови договори да могат да бъдат сключвани с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарна година. Предвидено да не се изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, а за изпълнението на работата по тях да не се връчва длъжностна характеристика и да не се издава заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока.

Срещу въвеждането на еднодневни трудови договори се обявиха с официална позиция до министъра на труда и социалната подкрепа синдикатите от КТ "Подкрепа". Според тях въвеждането на този вид договори създава неясноти и измества ролята на срочния трудов договор, който урежда много по-сигурно и ясно отношенията, свързани с полагането на работна сила за извършване на сезонна селскостопанска работа. "Подкрепяме намеренията за изсветляване на тази част от икономиката и за гарантиране възнагражденията и осигуровките на работещите в сезонната селскостопанска кампания, но намираме избраната правна форма за неудачна. Не са докрай изчистени правните норми и процедурите. Предложените текстове не дават никакви гаранции за правата на човека", се посочва в позицията на КТ "Подкрепа".