Президентът на Сирия Башар Асад контролира само 1/5 от територията на Сирия и скоро може да се окаже управляващ само на жалките останки от страната, доминирана от неговата малцинствена секта на алевитите. Такова е мнението на Амос Гилад, директнор на бюрото по политико-военни дела в министерството на отбрата на Израел, съобщи в. "Джерусалем пост".

Според издсанието, въпреки че Израел и съседната му Сирия са врагове от дълго време, оценката на Гилад отразява загрижеността на страните в Близкия изток от де факто разделянето на Сирия в резултат на продължаващата четвърта година гражданска война. "Сирия е свършена. Сирия умира. Погребението ще бъде обявено, когато му дойде времето. Този Башар Асад ще остане в учебниците по история като човекът, загубил Сирия", казал Гилад на конференция по разузнаването в понеделник. "Досега той загуби 75% от Сирия... Той на практика управлява 20% от Сирия. И неговото бъдеще, ако мога да прогнозирам, се свива през цялото време. И може би ще бъде президент на Алевистан."

От март насам Асад постоянно губи територии в северозападните, южните и централните райони на страната в битката срещу внушителен брой групировки, включително Ислямска държава, свързаният с Ал Каида Фронт Нусра, и бунтовници, които се стремят към по-умерен вариант на Сирия. Много анализатори вярват, че проправителствените сили са концентрирали усилията си в запазване на контрол върху западната част на Сирия, простираща се северно от Дамаскпрез Хомс и Хама до средиземноморския бряг, включително ключовите за алевитите земи. Въпреки това сирийското правителство продължава да се бие за задържане на предните си постове в други части на страната, включително в градовете Хасака и камили на северозапад, Деир ал-Зор на изток, Дераа на юг и Алепо на север.

Израел е обезпокоен, че Асад може да бъде свален от по-враждебните сунитски бунтовници и безредиците да стигнат до прага на Обетованата земя. Въпреки това Йерусалим изпраща хуманитарна помощ на воюващите срещу Асад бунтовници.

Въпреки усилията за постигане на мир през 90-те години на миналия век, Сирия и Израел са врагове от доста време и са водили войни през 1948, 1967 и 1973 г. През войната от 1967 г. Израел превзе Голанските възвишения от Сирия, които са плато, доминиращо над югозападна Сирия и подхода към Дамаск.