Смятам, че единна листа на левицата е възможна и е правилното действие. Това заяви в изявление пред медиите в централата на партията лидерът на БСП Сергей Станишев.

Понякога разговорът е най-трудното нещо. И всеки, който смята себе си за отговорен политик го дължи, но не чрез медиите, а на форумите на БСП. Мястото на този разговор е в партията, на предстоящия НС на БСП категоричен бе той. Днес искам да се обърна към тези, които започнаха всичко това - никой не може да бъде над БСП и над България. Струва си да се загърбят личните амбиции, призова Станишев, защото не чух нито един аргумент, който да прави различията ни непреодолими.

Намираме се в навечерието на европейските избори, които ще се проведат през май и в навечерието на най-големия форум на БСП. Така започна той изявлението си пред медиите. Предстоящият конгрес на БСП трябва да начертае както политиката на европейско и на национално ниво , така и пътя за спечелване на евроизборите , продължи Станишев. "Тези избори имат голямо значение както за Европа, така и за България. За Европа, защото ние европейските социалисти имаме амбицията да обърнем посоката на развитие на ЕС, да направим от него социален, демократичен, открит за проблемите на гражданите и даващ перспектива за по-добро бъдеще. И за България, защото всички разбираме значението за тези избори както за достойното представяне на страната ни в ЕС, така и за вътрешнополитическата ситуация", посочи Станишев. "През май 2012 г. БСП, Коалиция за България спечелихме не малко доверие сред българските граждани на парламентарните избори, не само сред нашите членове и симпатизанти на левицата , но и сред много други хора. И наред с нашите икономически , социални и граждански ангажименти водещ бе ангажиментът, който е национален - да не допуснем ГЕРБ да се върне във властта и да повтори още един мандат всички тези безобразия, от които цялата ни страна се измори. Само така можем да възстановим държавността, социалната справедливост, спазването на правилата, нормалния диалог и икономическото развитие. Този ангажимент на БСП пред нашите избиратели е изпълнен в най-добрия случай частично", отчете той.

"И днес в България витае страхът, който се изразява в един въпрос: ами, ако се върнат какво ще се случи? Именно това натоварва европейските избори и с национална кауза за защитата на свободата , демокрацията, социалната държава, нормалността. Тази отговорност на БСП и на КБ много ясно се осъзнава и отстоява на всички конференции на нашата партия, които минаха през последния месец и от нашите коалиционни партньори в КБ", каза Станишев. Над 280 конференции на БСП, в които участваха близо 20 000 души социалисти , активът на партията, хората , които носят на гърба си всички избори, ясно, категорично заявиха своята воля да изпълнят нашите обещания и да продължим нашата мисия пред държавата и хората. Последните дни бяха трудни за БСП и за всеки социалист, казаха се тежки думи, партията е настръхнала от емоция, отбеляза Станишев. "Всеки социалист се пита: защо ни трябва това сега? Всички разбират значението на единството, и на тежестта и ролята на всеки един глас за общия успех на тази национална кауза, с която е натоварена БСП", заяви червеният лидер. Огромното мнозинство осъзнава, че формирането на европейска листа извън БСП и КБ не може да доведе до разширяване нито на БСП, нито в ЕП. Обективно тя обслужва само нашия политически опонент, който злорадства и в България и в Европа, подчерта Станишев. Единни ние категорично побеждаваме на предстоящите избори - за това ясно говорят всички социологически проучвания. Тежка заблуда е всяка друга теза и всяко друго действие, поясни той.