Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис потвърди, че страната няма да плати днес вноската си към МВФ.

На въпрос на журналисти пред финансовото министерство дали страната ще направи поредната си вноска към МВФ в размер на 1,6 млрд. долара днес, когато изтича и крайният срок за това, министърът отговори "Не.".

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис по-рано заяви, че Гърция може да се обърне към съда, за да избегне да бъде извадена от еврозоната, ако не се постигне компромис с кредиторите. "Гръцкото правителство ще използва всички юридически права на наше разположение", казва Варуфакис според изданието. Той обясни, че европейските договори не предвиждат излизане от еврозоната и подчерта, че Гърция няма да приеме това.

На 30 юни в 18 ч. изтича срокът за изплащането на кредиторите на 1,5 млрд. евро. Почивните дни преминаха в извънредни срещи и събрания на еврогрупата, МВФ, ЕЦБ по въпроса за дълга на Гърция. В понеделник страната осъмна със затворени банки и лимит за тегления от банкомати.

Според Варуфакис ЕЦБ трябва да действа и да плати директно на МВФ 1,5-те милиарда евро. ЕЦБ ни дължи 1,9 милиарда евро. Нека ги даде на МВФ.

След като гръцкият парламент одобри да се проведе референдум, изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че насроченият за 5 юли в Гърция референдум за отношението към исканията на международните кредитори, няма да има юридическа сила. Лагард обясни, че всенародното допитване ще се проведе, след като изтече крайният срок за погасяване на кредита, който е 30 юни. Тя изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита към МВФ.