Тези редове са написани с тревога и огорчение. Русенска колегия на БЗС като съсловен орган на лекарите по дентална медицина изразява своето несъгласие с възможността за своеволно публикуване на материали с непроверена достоверност, които клеветят и подронват авторитета на колеги.

Тези ,,сигнали’’не отиват при правилния адресат - Комисията по професионална етика на РК на БЗС-Русе, а попадат в интернет пространството и носят обидни квалификации и невярна информация. Не знаем какви са подбудите на автора или авторите, но според нас те са насочени срещу лекарския морал на колегите и целта е една - да бъдат обругани професионализмът и академичността и да може на повърхността да изпъкне безхаберието и посредствеността.

Убедени сме, че в името на справедливостта и професионализма би трябвало да се проверява достоверността на всеки материал, подготвен за публикация.

Ние си задаваме въпроса: “Защо е толкова лесно един злобен и оклеветяващ текст да получи трибуна?“.

Всички знаем, че журналистиката допринася за формиране на обществено мнение. Често я наричат четвърта власт и това предизвиква уважение. От френската Декларация за правата на човека и гражданина от 1789 г. словото има право на свобода. Журналистиката събира, анализира и интерпретира информация за събития, теми, явления и тенденции. Тя има мощно оръжие – средствата за масова информация, включително интернет и мобилните телефони. Това възлага на журналистите огромна отговорност. Една невярна информация може да срине нечия кариера, здраве или живот. Въпреки че под началните страници на тези сайтове е поставена декларация за дистанцираност спрямо публикуваните статии, авторите и тези, които ги публикуват, носят морална и съдебна отговорност. Ако хората от сайта имаха морал и професионална етика (виж Речник на чуждите думи), биха се извинили.

Русенска колегия на БЗС и Комисията по професионална етика застават изцяло зад професионализма и квалификацията на своите колеги и осъждат остро неправомерни атаки срещу тях. Готови сме да предприемем необходимите мерки за установява истината.

С уважение към стойностната журналистика:

Д-р Росица Илева, председател на УС на РК на БЗС гр. Русе;
Д-р Цветанка Доганова, председател на КПЕ на РК на БЗС гр. Русе и член на КПЕ на БЗС