"Черен понеделник" в Гърция – изнервени домакини, купувачи и собственици на малък бизнес напразно чакат на опашки пред банкоматите в Атина, след като страната се събуди със затворени банки и лимит на тегленията.

"Аз имам бебе, което да храня, какво трябва да направя", споделя 32-годишната Зоуи Калис, след като не успява да изтегли пари от третия поред банкомат в заможния квартал "Колонаки".

Решението на премиера Алексис Ципрас да спре работата на банките за седем дни е изнервило гърците. Масите на кафенетата са изложени на слънце из цялата столица, но собственикът на едно от заведенията Никос Гайитис се оплаква от 50-процентов спад на клиентите, които пазят парите си за по-важни неща като храна и бензин. "За да пазарувате, вие трябва да сте щастливи и уверени, а сега не знаем какво ще се случи утре", казва той.

Наблизо се намира магазина за дрехи на Панайотис Вергетис, който е пуснал 30% намаления на стоките си в опит да привлече клиенти в магазина. "Страхувам се, че ще загубя работата си, ще бъда разорена", казва София Чоронопулос, която работи в магазин за платове. "Банките са затворени, шефът няма пари, има сметки за плащане", казва тя.

Докато тегленията са официално ограничени до 60 евро на ден, много гърци са се опитали да изтеглят малки суми, но неуспешно.

Паникьосан изглежда и 28-годишният Крис Бакас, който е безработен и с избила пот се взира в екрана на банкомата. "Няма пари, няма надежда, как стигнахме до тази ситуация? Това е черен понеделник", казва той.

Други смятат, че ще стане още по-лошо, ако хората се паникьосат и призоваха съгражданите си да останат с "трезвен ум".

На историческия площад "Синтагма" в града, сцена на ожесточени бунтове в миналото заради стягащите мерки за икономии, туристите изкупуват снимки на сградата на Парламента. Те споделят, че напрежението се усеща във въздуха.

"Има някакво зловещо спокойствие като затишие пред буря", казва французойка, която е на почивка със съпруга си и сина си от три дни. Семейството е взело допълнителни пари с тях и е било предупредено да се пази от крадци. Въпреки това, те споделят, че не се страхуват.

"Нашият хотел се намира в покрайнините на града и хората там изглеждат много уморени, много притеснени", казва швейцарец, който също е дошъл на ваканция с повече пари в джоба. "Жал ми е за гърците, те трябва да пожертват всичко и да останат голи".