Светът няма да е в състояние да се бори срещу следващата финансова криза, тъй като централните банки са изразходвали средствата в опит за справяне с последните кризи, предупреди Банката за международни разплащания /БМР/ в годишния си доклад, коментира Питър Спенс от британския в. "Дейли Телеграф".

Т. нар. централна банка на централните банки отправя остра критика към глобаната финансова политика. Според БМП централните банки сами са се приклещили в ъгъла с непрекъснато намаляване на лихвените проценти, за да укрепят икономиките си. Ниските лихвени проценти стимулираха икономически бум, окуражаваха поемането на прекомерни рискове. Бумовете след това се оформяха като провали, на което политиците отговаряха с още по-ниски лихви. По оценка на Клаудио Борио, шеф на паричния и икономически отдел на БМП, постоянните изключително ниски лихви отразяват реакцията на централните банки и участниците в пазара на изключително слабото следкризисно възстановяване, докато се лутат на тъмно в търсене на нови варианти за изход. Освен това, смята експертът, вместо шефовете на централни банки да отразяват текущите слабости, те инициират скъпи финансови бумове и сривове и забавят регулирането. Резултатът е още повече дълг, твърде малък растеж и твърде ниски лихвени проценти. Или, казано накратко, ниските проценти раждат ниски проценти.

Поради което БМП прави извода, че лихвените проценти са били прекалено ниски твърде дълго време, поради което централните банки не разполагат със средства за борба със следващата криза.

Политиците в еврозоната, Дания, Швеция и Швейцария свалиха лихвените проценти под нулата в опит да подкрепят техните икономики, допринасяйки за спада в доходността на облигациите.