Сърбия откри паметник на Гаврило Принцип - босненски сърбин, който уби австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд през 1914 г. в Сараево. Атентатът помогна за разпалването на Първата световна война и все още предизвиква противоречиви оценки в етнически поделените Балкани, предаде Асошиейтед прес.

Стотици граждани присъстваха на церемонията в центъра на Белград в неделя - денят на убийството през 1914 г. и сръбския празник Видовден.

Президентът Томислав Николич описа Принцип, който е смятан за терорист от мнозина извън Сърбия, като борец за свобода и герой. Той каза, че Принцип е бил символ на идеята за свободата.

АП припомня, че след атентата Австрия обвини Сърбия, че стои зад убийството и подкрепена от Германия атакува Сърбия, чиито съюзници Русия и Франция бързо бяха въвлечени в конфликта. Великобритания и САЩ също се включиха във войната.

Принцип умира от туберкулоза през 1918 г., в затвора, където излежава 20-годишна присъда.

Двуметровата бронзова статуя е подарък от Република Сръбска в Босна и Херцеговина, предаде Ройтерс. Тя е издигната близо до сградата на сръбското правителство и финансовото министерство, и е недалеч от белградски ресторант, който Принцип и неговите съучастници посещавали, когато планирали убийството.