Еврейското население на света се е увеличило и вече е почти толкова, колкото е било преди Холокоста. Това стана ясно от годишен доклад, огласен в неделя на заседание на израелското правителство, съобщи АП.

Според доклада на мозъчния тръст Институт по планиране на еврейската политика в световен мащаб евреите са около 14,2 млн. Когато към този брой се прибавят и хората с по един родител евреин и тези, които се определят като имащи частично еврейско потекло,

числото доближава 16,5 млн.,

колкото е било еврейското население в навечерието на Втората световна война.

Нацистите и техните колаборационисти са изтребили около 6 млн. евреи.

Според доклада увеличаването на еврейското население се дължи отчасти на естествения прираст, основно в Израел, където живеят около 6,1 млн. евреи, а раждаемостта е една от най-високите в западния свят. Документът обаче свързва увеличаването на числеността и с

„променящите се тенденции в самоопределянето като евреин“.

Става ясно, че 59% от пълнолетните деца в САЩ, при които само единият родител е евреин, вече се самоопределят като евреи, тоест за пръв път стават мнозинство в тази група.

Председателят на института Авиноам Бар-Йосеф каза, че повечето от тези хора вероятно се самоопределят като евреи, защото

да си евреин в САЩ вече е по-престижно, отколкото преди години.

По думите му влияние за това е оказала и дейността на организацията „Бъртрайт Израел“, която организира посещения с образователна цел на млади евреи в Израел.

Според доклада обаче намалява броят на американските евреи, които не са ортодоксални, но имат силно изразена еврейска идентичност и са интегрирани в американското общество. Като причини за това се посочват увеличаването на смесените бракове и ниската раждаемост.

Евреите в САЩ са на второ място по численост в света – 5,7 млн. души.

На трето място, но с доста по-малко еврейско население е Франция – с около 475 хил. евреи, следвана от Канада.

В документ се съдържат и препоръки как да се засилване на еврейската идентичност и да се изграждат по-добри връзки между Израел и еврейската диаспора.