Да си сводник е престижно, а проститутките не вършат нищо лошо - за тях работата също е добра. Това са резултатите от изследване сред млади хора от ромската общност, направено във Варна и представено вчера пред Четвъртата национална работна среща на Националната комисия за борба с трафика на хора, която се проведе в Русе.
В работата на форума се включиха представители на десетки институции от цялата страна, съдии, следователи, прокурори и полицаи. Депутатът Пламен Нунев, областният управител Стефко Бурджиев, шефът на Общинския съвет Васил Пенчев и кметът Пламен Стоилов също присъстваха на заседанието. След малки премеждия по пътя заради катастрофи край Русе и Плевен във форума успя да се включи и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Основна цел на тази среща бе да се представи опитът по места - за Русе това е особено важно, защото един от каналите за трафик на женска плът минава и през Дунав мост. А с оглед бъдещото ни членство в Шенген тази тема ще става все по-важна, поясни депутатът Пламен Нунев.
„Общо около 32 милиарда евро годишно се печелят от трафик на момичета. В момента работим съвместно с Холандия едно наше момиче, което е било жертва на трафик, да се върне тук и да организираме няколко срещи със студенти в различните ВУЗ-ове. За да разкаже тя от първо лице какво е трафик. Сами си представете какво е преживяло това момиче, което е изкарало 4 милиона евро за 8 години“, разказа Цветан Цветанов.
Само за първите 6 месеца на 2012 г. у нас са идентифицирани 337 жертви, а за миналата година броят е 541. За Русе статистиката на Регионална дирекция „Гранична полиция“ сочи, че за миналата година са установени 16 трафиканти и 21 жертви.
България се сочи като страна, от която излизат жертвите на трафик - набират се от цялата страна, но предимно от областите Сливен, Варна, Бургас, Русе. Като особено уязвима група на потенциални жертви на трафик остава ромското население. Където да си сводник е престижно.