Топъл чай, кроасани и банани повдигнаха настроението на чакащите да преминат Дунав мост шофьори.
Акцията бе на Община Русе и Българския червен кръст и бе посрещната с усмивки от заседналите на границата мъже.
Местната власт осигурила подкрепа за шофьорите на 200 тира като жест заради дългото забавяне на границата, уточниха от общинския пресцентър.
Освен това предстои поставянето на две химически тоалетни - едната на Сръбчето до пункта за технически прегледи, другата до разклона за Индустриалния парк.
Нямаме за цел да нахраним шофьорите, а да ги подкрепим и да видим дали нямат други нужди, които са им от важно значение, обясни шефът на хуманитарната организация в Русе д-р Руденко Йорданов.
БЧК осигурява и топъл обяд и сандвичи за скитащите бездомници. Обществената трапезария бе отворена при първия снеговалеж и средно 30-40 души на ден получават супа и сух пакет за вечерно хранене. Всеки от тях има право на баня и около час за сгряване на топло място.
Средствата обаче привършват, имаме средства до около средата на февруари, съобщи Павлин Петров, доброволец в червенокръстката организация.
„Имаме нужда от хора, които да помагат с дарения, за да може да ресоциализираме бездомните, които посещават трапезарията“, обясни Петров.
В същото време управителят на приюта за бездомни „Добрият самарянин“ Мартин Николов заяви, че социалното заведение е препълнено. В момента в него има повече от 60 бездомни, които получават закуска, топла супа за обяд и вечеря.
Приютът беше открит преди година в сградата на бившeто училище „Стефан Караджа“, създаден със съвместните усилия на Община Русе и на католическата благотворителна организация „Каритас“.