Над 20 русенски фирми, повечето от които от текстилния бранш, се включиха в националния протест за реформи в енергетиката и срещу повишаване на цената на тока за бизнеса. От 11 до 12 часа машините бяха спрени и работниците излязоха пред производствените помещения с плакати „КЕВР - не убивай икономиката!“, „Няма да плащаме кражбите в енергетиката“ и др.
Увеличената цена на електроенергията за бизнеса ще доведе до нарастване на себестойността на крайния продукт с 3-5 процента, изчисли изпълнителният директор на „Фазан“ Мирослав Чапанов.          
Дори разлика в цената от 1-2 на сто в цената на продукта може да доведе до загуба на поръчки и евентуално намаляване броя на персонала. 80% от продукцията на чорапената фабрика отива за износ, но конкуренцията е жестока и дори малко оскъпяване може да я направи непродаваема, каза Чапанов.
Бизнесът изтъкна необходимостта от прогнозируема и спокойна среда за работа. Голяма част от производителите имат дългосрочни договори до 2016 г. с точно фиксирани параметри, които не могат да се променят. При нарастване на себестойността заради увеличена цена на тока или други промени, предприятията ще се изправят пред трудния избор - да отказват поръчки и да плащат неустойки или да работят без печалба и дори на загуба, за да изпълнят ангажиментите към дългогодишните си партньори.
По информация на БСК над 1100 фирми в 50 града на страната са се включили в протеста на бизнеса с искане за реформи в енергетиката. 
Комисията за енергийно регулиране ще каже на 30 юни дали ще отложи с 1 месец влизането в сила на новите цени за електроенергията. Регулаторът възнамеряваше да вдигне цената на тока за предприятията с 13-20%.