Няколко фирми от региона, сред които „Фазан“, „Винпром Русе“ и „Юта“, ще се включат в днешния протест на бизнеса срещу поскъпването на тока. Това съобщи за „Утро“ Александър Миланов от централата на Стопанска камара, която кооординира акцията на четирите работодателски организации. Инициативата подкрепят и предприятия от Бяла. В цялата страна над 1000 фирми ще участват в протестните действия.
Фирмите ще намалят или спрат производството си за час между 11 и 12 часа днес. Ако исканията на бизнеса не бъдат чути, следващата мярка ще бъде спиране на производството за 2 и 3 часа, а крайната - освобождаване на част от работниците. 
Работодателските организации настояват за замразяване на цените на тока до Нова година. По техни изчисления, предложението на КЕВР ще доведе до 13-18% увеличение на тока за основните предприятия в страната. Това пък ще рефлектира в увеличение на цените на дребно и намаляване на конкурентоспособността им на външните пазари.
Исканията на работодателите за отлагане и преразглеждане на сметките така че токът да не поскъпва бяха подкрепени от правителството и синдикатите. Вчера парламентът прие промени в Закона на енергетиката, с които даде възможност да се удължи с един месец или до 31 юли регулаторният период, приключващ в края на юни. Така Комисията за енергийно и водно регулиране получи възможност да отложи предстоящото утвърждаване на цените на тока с един месец. Те могат да бъдат преразглани и новите стойности да влязат в сила от 1 август.