Тези истории са автентични, но досега не са публикувани. „Утро“ продължава серията материали за знакови престъпления в Русе и региона, разкрити от правозащитните служби в пълен синхрон, с денонощна работа и много усилия, но без много шум.

„Ние ги хващаме, те ги пускат!“ Тази гневна реплика на днешния премиер Бойко Борисов, изречена през 2002 година в качеството му на главен секретар на МВР по повод задържането на престъпници и честото им последващо измъкване от наказания, продължава да кънти в обществото вече 13 години, но има и изключения.
Едно такова убийство на клошар по особено жесток начин е разкрито само за три дни и последвалата дълга присъда. През тези 72 часа обаче криминалистите дори не спят, за да докажат вината на бивш боксьор, който 
също като жертвата рови в кофите за боклук за прехраната си
За неговото уличаване допринася удар по лицето на починалия, който оставя белег от пръстен на дясната буза. Това подсказва на спецполицаите, че извършителят е левичар, но от нанесените удари се разбира, че той бие професионално и с дясната си ръка.
Една зимна сутрин през 2006 година във Второ РПУ се получава сигнал за намерен убит мъж в пригодена за живеене стопанска постройка към кошара в местността Пухлево дере. Сформирана е оперативна група, която извършва оглед на място. От пръв поглед се вижда, че убитият е клошар на около 45 години, който лежи в локва кръв по лице на земята. Огледът показва, че мъртвецът е бит с юмруци по лицето. Един от тях е оставил белег от пръстен по дясната скула на несретника, а смъртта е причинена от удар с твърд предмет по главата, който прилича на тъпата страна на брадва или чук. 
Оръдието на убийството липсва. На масата са открити две стъклени чаши и шише с ракия, но са толкова мръсни, че криминалистите не успяват да вземат пръстови отпечатъци. Издирен е собственикът на скромната виличка, който казва, че е приютил бездомника Ангел М., за 
да му пази имота и да има къде да преспива през зимата
Извършен е повторен оглед на стопанството, при който в снега е открита малка брадва със следи от кръв по нея. Изследването показва, че тя съвпада с откритата по главата на Ангел кръв. Това доказва по безспорен начин, че именно с нея е убит клошарят.
Разпитани са всички живеещи в местността, но никой не знае нищо за Ангел, освен че отскоро живее във вилата и се прибира само вечер да спи.
За себе си веднага направих психопортрет на убиеца, защото по всичко личеше, че той е обучен боец, който много професионално е удрял жертвата си с юмруци по лицето, казва пенсиониран криминалист, който по това време е бил началник на отдел във Второ РПУ.
За съставяне на портрета на убиеца
помага и фактът, че той носи пръстен, което в повечето случаи е характерно за бедни бандити. Нанесените удари по лицето на Ангел пък подсказват, че този човек трябва да е боксьор, който години наред е тренирал да бие с двете ръце. По-силна обаче е лявата ръка. След превъртане на лентата назад криминалистът се сеща за 50-годишен боксьор по прякор Коко, който е в немилост и се изхранва от кофите за боклук.
Още в първата вечер след убийството се правят две работни съвещания с целия състав на районното управление. Уведомени са и всички нещатни сътрудници и започват действия по изясняване на ситуацията. Шефът на криминалистите е убеден, че убиецът е  Коко, който е пропаднал алкохолик, но в клошарската бърлога не са открити негови следи и няма как да бъде уличен в отнемане живота на Ангел.
Още на следващия ден началникът разпорежда на подчинените си да търсят бившия боксьор, но на обичайните му явки го няма. Това кара униформените да засилят издирването на Коко, защото те вече са наясно, че той се крие.
На третия ден информатор съобщава, че 
в бившата Военна болница има три свърталища, в които живеят бездомници
Направени са три секретни поста на разстояние от руините в района. Всеки от цивилните полицаи е оборудван с уред за нощно виждане и вижда останалите си колеги от другите постове. Пред вратите на трите клошарски заслона снегът е заметен, за да не се виждат следи от подметките на криминалистите. Часовете минават, а в района няма никакво движение. Но постовете са упорити и знаят, че често успехът идва тогава, когато вече си го отписал. След полунощ към едното укритие са приближава мъж, който яде наденица в движение. Криминалистите изскачат и подават команда „Стой“. Докато обкръженият се усети, белезниците щракват на ръцете му и той е откаран във Второ РПУ.
Там го чака началникът на криминалистите, който по това време е страшилището за бандитите в Русе. Още като го вижда, Коко промълвява „Шефе, всичко ще ти кажа, но дай една ракия“.
Криминалистът вади шише домашна гроздова, налива една чаша на боксьора и му развързва езика.
От потеклия след първите огнени глътки разказ се разбира, че
Ангел и Коко живеят заедно 
в имота в Пухлево дере през зимата, защото там има печка и дърва и си делят храната, която са открили по контейнерите или са си купили с припечелените пари в града. Сутринта на фаталния ден двамата са останали само с оскъдно парче хляб и шише ракия, а нямат уговорена работа и отникъде не се вижда надежда да изкарат някой лев. Не им е за пръв път да гладуват през деня, но вечер с празен стомах не се заспива, затова се разбират да не пипат запасите си до вечерта. Но като се събират на свечеряване Ангел вади само две филийки, което усъмнява боксьора, че той е ял през деня от хляба, предвиден за двамата.
В началото Коко премълчава, но под въздействие на изпитата на гладно ракия вдига скандал на съратника си и започва да го млати безпощадно с юмруци по лицето и корема. След като му нанася няколко бързи удара, Коко се ожесточава и напълно губи контрол. Грабва малката брадвичка, с която цепят подпалки за печката и удря смъртоносно Ангел по главата. 
Той се свлича на земята като парцалена кукла, изхърква и спира да диша
Коко си нахлупва шапката на главата и излиза от шапрона, без да се обърне назад, за да види какво е станало с Ангел.
Случаят е документиран като убийство заради къшей хляб и е пратен в прокуратурата. Заедно с него са изпратени и всички подвизи на 50-годишния боксьор, които се изразяват в кражби от мази, грабежи, побоища на обществени места, за които многократно е лежал в затвора във Враца. Осъден е на 15 години лишаване от свобода, които излежава и до днес отново във Враца.
Девет години преди това убийство е получен сигнал за убийство на двама млади съпрузи от ромски произход в постройка в лозята над бул.“България“. Според информацията 
до двата трупа лежи полуживо 5-годишно момченце. 
Сформирана е оперативна група за оглед, която установява, че смъртта на мъжа и жената е настъпила от удари с остър железен предмет, вероятно брадва. Детето пък бито с кол, от което са му натрошени ребра, крак и ръка.
Оръдията на убийството и на побоя не са открити и започват разпити на съседи. Хората разказват, че през нощта са се чували псувни и викове, но никой не може да каже какво се е случило.
Разкриването на убийството започва да буксува и така минават 3 години. Един ден информатор на полицията казва кой е издирваният убиец и че в момента се намира в къща в махалата Червен Иван.
На място отиват три полицейски коли с униформени и задържат русенски циганин. От разпита на 35-годишния мъж се разбира, че е 
имал любовни отношения с жената на приятеля си
В нощта на кървавото злодеяние убиецът отива на гости у изгората си сяда с мъжа на по чаша ракия със салата. Времето е топло и двамата мъже пият до късно. В един момент съпругът, който вече знае, че приятелят му задиря жената му, повишава тон, а избуялата ревност го кара да скочи на бой. Якият гостенин пък само това чака. Без да се замисля, той грабва брадвата и започва да удря по главата домакина. Когато го вижда да пада мъртъв на земята, жена му се уплашва и започва да вика, но и тя получава няколко удара с брадвата и се свлича бездиханна до законния си съпруг. В това време детето пищи и за да му затвори устата, зловещият гостенин го удря зверски няколко пъти със сапа на брадвата по тялото и главата. От тримата оцелява само детето, но заради раните си остава инвалид за цял живот.
След като приключва със семейството, циганинът напуска Русе и дълго се скита по различни краища в страната. Митарствата му приключват през 2001 година, когато е заловен и изправен на съд. За двойното убийство и причиненото трайно увреждане на момченцето ромът е пратен за 20 години в затвора.