Двамата близнаци на Вълчо Благоев, които бяха бити в събота в автобус 88, са имали подобно премеждие в рейс на столичния градски транспорт дни преди това.

“Седмица преди да ни нападнат в автобус 88, с брат ми ни биха и в автобус 305. Тогава ни скочиха 10 човека, но ни спаси един здравеняк”, разказва Симеон - единият близнак на Вълчо, който отнесе удари заедно със синовете си в събота.

При побоя в 305 момчетата решили да не подават жалба, защото нападателите били много, но не им нанесли сериозни рани. “Имахме само по няколко синки”, казва другият близнак Траян. Той и брат му обаче са

дълбоко
потресени от
случая и оттогава
не са ходили
на училище


Двамата завършват 9-и клас в Професионалната гимназия по транспорт “Макгахан”.

Цялото семейство роми са членове на Евангелистката църква у нас. Бащата Вълчо дори е заместник-пастор в храма в кв. “Дружба”, където семейството живее. Ходят на литургии всеки четвъртък и неделя вечер.

В злополучната събота вечер Вълчо взел двамата 17-годишни близнаци и тръгнали на гости в друг храм - в Миленково. Останали да изслушат литургията и си тръгнали. Качили се на автобус 88, когато станало нападението.

“Слизахме с татко и брат ми от автобуса, когато ми се изкрещя: “Ей, циганин, ще ти е...а майката долна”, и почнаха да ме бият с метални палки”, разказа Симеон. Той бил нападнат от двама души, друг удрял брат му, а четвъртият бандит се заел с Вълчо.

“Нямаше как да го очаквам.

Тия момчета
си седяха кротко
и си говореха
най-обикновени
неща


Нито са ни гледали накриво, нито са ни обиждали, преди изведнъж да ни нападнат”, връща лентата Вълчо. Той отнесъл няколко палки в главата и гърба, но успял да отвърне на ударите.

След като слезли от рейса, мъжът изпаднал в шок. “Когато видях кръвта по лицето на сина ми, загубих ума и дума. Трябваха ми няколко минути, за да осъзная, че и аз съм целият в кръв”, спомня си Вълчо.

След като се осъзнал, мъжът отишъл при шофьора и му казал да затвори вратите. Така се надявал да задържи нападателите в автобуса до идването на полицията, която да ги арестува. Биячите обаче заплашили водача и той отворил вратите на рейса. Тогава те се разбягали във всички посоки, а Благоев нямал сили да ги гони.

Двама от нападателите бяха заловени в сряда. Обвинения за нанесени леки телесни повреди по хулигански подбуди са повдигнати на две момчета- на 16 и 17 г. Те са задържани за 72 часа, а прокуратурата ще иска от съда да ги остави в ареста.

Вълчо Благоев и близнаците още не са решили дали ще ходят на делото за мярката за неотклонение. Категорични са обаче, че ще съдят нападателите си. “Как няма да ги съдим - ние се возехме в градския транспорт, когато тези вандали ни нападнаха с метални палки”, казва Вълчо. Той и близнаците

имат рани по
главите си, а
таткото дори
лежал няколко
дни в Окръжна
болница


Категоричен е, че не е учил децата си на подобно поведение.

“Аз ги възпитавам християнски. Учил съм ги да почитат Господа, както и ближния си, а не да нападат хора в автобуса. Затова те толкова се шокираха от случая”, споделя 50-годишният мъж.

Преди време той записал момчетата на гребане. Двамата са републикански шампиони в няколко възрастови категории. Треньор им е самата олимпийска шампионка Румяна Нейкова.

От 23 г. Вълчо работи в печатницата към книжната борса на Гара Искър. В момента е електрокарист там и товари новите заглавия, които пристигат на борсата. Колегите му го описват като отговорен служител и верен приятел. Вчера “24 часа” публикува емоционално обръщение към Вълчо Благоев на писателя Димитър Томов “Извинявай, Вълчо!” (Виж карето).

Вълчо редовно чете и впечатлява със знания. Според него обаче най-важната книга е Библията. “Това е най-истинското четиво, което ни учи да сме добри един с друг, а не да се нападаме по спирки и рейсове”, казва мъжът. На дивана до него е оставено копие от Новия завет, което допреди малко е било четено. “В тая книга е изворът на живота. Ние вярваме и се уповаваме на Бога, защото той е пътят, истината и животът”, казва Вълчо.

Дори успява да намери причина за нападението над него в Библията. “Мен ме мразеха и вас ще мразят. Мен ме обиждаха и вас ще обиждат”, цитира словата на Христос мъжът.

От всичко най-много Вълчо цени семейството си. Със съпругата си е женен вече над 30 г. Имат 4 момчета и една дъщеря. Тя е и най-голямото дете - на 25 г. Има и момче на 23, както и едно на 12. Близнаците са на 17.

Двамата по-големи помагат за семейния бюджет - вече работят. Другите ходят на училище и помагат в домакинските задачи. Семейството е задружно и сплотено. Винаги се хранят на маса заедно. Възрастните се надяват скоро да имат внуци и няколко сватби.

Бащата: Писателят Димитър Томов ме трогна

“Много благодаря на Димитър Томов за това, което е написал във вестник “24 часа”. Стана ми много мило и драго, когато го прочетох”, каза с усмивка Вълчо Благоев по повод анализа (виж факсимилето вдясно), написан от поета в броя от сряда.

“ЗАЩО бе, Вълчо, КОЙ посегна тъкмо на теб бе, брате? Ти, който си прочел с пъти повече книги от тъпите си, озверели нападатели!

А на скромното ти семейство и особено на възпитаните ти деца могат само да завиждат...

Подарявал съм ти всяка моя новоизлязла книга, а ти не само прочиташе разказите, ами коментираше.

Помня, когато ме поздрави за сборника “Безкрайният катун. Цигански работи”, за който получих награда”, написа Томов. “Трогна ме и ми стана много мило”, каза Благоев, който е приятел над 30 г. с писателя, който му подарява всяка своя творба.