В пет отделения в МБАЛ-Русе от проверените досега 12 от Инспекцията по труда в хода на националната кампания, са засечени сериозни нарушения. Това съобщи вчера директорката на инспекцията Ирена Николаева.
В Спешно отделения, а също в отделенията по образна диагностика и трансфузионна хематология и клиничната и микробиологичната лаборатории са констатирани проблеми с работното време. По принцип то е намалено поради спецификата на работа на 6 и 7 часа, като медицинският и немедицински персонал дава по още един, допълнителен час, обясни Николаева. В същото време обаче работещите там имали и по още един сключен договор по чл.110 или 111 от Кодекса на труда, по които хората работели в отделенията и допълнително.                                    
Ситуацията се отнася най-вече до средния медицински персонал, каза шефката на трудовата инспекция, като подчерта, че Кодексът на труда категорично забранява работа по втори трудов договор, щом се ползват специфични условия на работно време по основния ангажимент.
Във всяко от посочените отделения има поне по 3-4 такива договора, каза Николаева, като подчерта, че инспекцията ще сезира съда, за да бъдат обявени договорите за недействителни. Разбирам, че този факт в голяма степен е продиктуван от обективни обстоятелства - липса на медицински и немедицински персонал, но законът е закон и трябва да се спазва, бе категорична директорката на инспекцията и попита риторично: „Какъв е смисълът от намаленото работно време по трудов договор, щом като същите хора, които ползват тази привилегия, ще работят и допълнително?!“. 
Ръководителите на отделенията се стремят да избягват такива нарушения, но често това е просто невъзможно, каза Николаева. Тя призна, че при проверките шефовете на отделения съдействали напълно на инспекторите, за разлика от конкретните работещи, които били в нарушение. Те постоянно си намирали спешна работа, отказвали да дават обяснения и да попълват предлаганите им от проверяващите декларации. 
Националната кампания за проверка на работното време в здравните заведения започна след скандала в столична болница, когато акушерка, работеща по две и три смени, преби новородено бебе. Тя ще продължи до края на юли, като ще бъдат проверени обстойно останалите 14 отделения в МБАЛ-Русе и всички здравни обекти в областния център, а също и в Бяла, обясни Николаева. От петък инспекторите са започнали рейд в Центъра за психично здраве и в МБАЛ „Юлия Вревская“ в Бяла. 
Изпълнителният директор на Многопрофилната болница д-р Иван Стоянов вчера бе на служебно съвещание във Варна и „Утро“ не успя да се свърже с него за коментар. Според други източници от най-голямото здравно заведение в региона причината за допълнителните трудови договори е една и е много добре известна на всички - недостиг на медицински персонал. Заради това се налага работещите да поемат допълнителни ангажименти, за да не се оголват отделения и лаборатории.