Антидемократично е решението за промени в правилника на Общинския съвет в Русе, което ограничава броя на изказванията по дадена точка, заявиха вчера на нарочен брифинг председателят на групата общински съветници на ГЕРБ Бедрос Пехливанян и съветникът Орлин Дяков. 
Орлин Дяков коментира параграф 22 в правилника, който, макар и да не е по Хелър*, също изглежда абсурден. Според новия текст, ако са направени не по малко от 5 изказвания на съветници и някой предложи прекратяване на дебатите, това се гласува и всички, заявили изказвания преди процедурата, губят това си право. Допълнително може да се изкаже единствено представител на група, която до момента не е взела думата по точката.
„Ние в Общинския съвет представляваме немалки групи от хора и сме тук, за да защитаваме техните интереси и да изразяваме тяхното мнение, нашата работа в Общинския съвет е да се изказваме. На практика след всяко пето изказване някой може да стане и да спре разискванията. Преди се записваха кои искат да се изказват и го правят. Ние вече зависим изцяло от желанията на управляващото мнозинството на БСП и Патриотите колко да продължи разискването на точката. Това е антидемократично. И ако за БСП е било правило да забраняват и ограничават, за мен е учудваща позицията на Патриотите, които го подкрепиха“, заяви Орлин Дяков.
Съветниците от ГЕРБ ще внесат на една от следващите сесии предложение да се отмени въпросният параграф 22. Ще потърсят и други възможности да бъде отменен. „Никога не сме си позволявали като управляващи да ограничаваме дебата, да пречим на опозицията и който и да е да се изказва от трибуната на Общинския съвет. За мен това е демонстрация на сила - каквото и да си говорите, Патриотите и БСП ще си приемат точките, така че дайте да не губим време, а да приключваме, че имаме друга работа“, коментира още Дяков.
Бедрос Пехливанян постави и три въпроса, свързани с работата на администрацията. Единият е за прекратяването на договора с „Топлофикация“ за сепарирането на отпадъци, за който ГЕРБ смята, че не е трябвало да бъде по взаимно съгласие, а с търсене на неустойки. Коментирана бе и ситуацията около летището в Русе и липсата до момента на сертификат клас А за инвеститора, за което писа първо „Утро“. „Надяваме се да не излезе поредният балон, защото летището в Щръклево е такава инфраструктура, която може да вдигне имиджа на нашия регион“, каза Пехливанян.
От ГЕРБ са притеснени какво се случва след закриването на отдела за европроекти и колко души в момента се занимават с подобна дейност в Общината след промяната в структурата й. „Искаме да знаем по какви проекти работят. По нашия кратък анализ за една година община Русе е усвоила от порядъка на 410 000 евро, това са около 3-4 проекта, основно „меки“ - за обучение на персонала, за повишаване на квалификация, на фона на близо 210 млн. за 7 години. Ако така ще върви нашата община, това няма да бъде въобще добре за гражданите на Русе“, каза още Бедрос Пехливанян.                                           
* Известната книга на Джоузеф Хелър „Параграф 22“ е нарицателно за парадоксалност и абсурдност - б.р.