Най-новата опера „Орфей“, написана от канадския композитор Джон Робъртсън специално за русенския оперен театър, ще направи своята световна премиера в събота, 27 юни, от 19 ч в салона на операта. Творбата е един от акцентите в афиша на летния музикален фестивал „Сцена край реката“, обясни директорът на операта Найден Тодоров, който ще дирижира премиерата. Удивително е усещането да правиш първо в света изпълнение на една творба, така се замислям за това, че може би днес изпълняваме произведения на бъдещите Моцарт и Верди, каза маестро Тодоров. 
Операта е създадена по поръчка на русенския културен институт - от операта се обърнали към композитора, който е родом от Нова Зеландия, но от години живее в Канада, с предложението да съчини своя версия за Орфей. Това станало, след като през септември миналата година в зала „Филхармония“ бяха направени запис с музиката на Джон Робъртсън. Самият композитор призна, че е очарован от Русе и от талантливите музиканти, с които работи в прекрасно партньорство.  
Много съм щастлив, че вместо да тупаме стари килими и да ги окачваме на сцената, даваме живот на нови произведения, посочи Огнян Драганов, който е режисьор на постановката. Според него този „Орфей“ е изграден върху едни от най-красивите Шекспирови сонети и пресъздава мита за Орфей и Евридика като вечния сън за любовта - на разлома между реалност и нереалност, както е и в самия живот. 
Ролята на Евридика изпълнява Петя Цонева, която неотдавна в русенската постановка „Орфей и Евридика“  на Глук беше Орфей. Тя е на мнение, че музиката на Робъртсън е значително по-сложна от тази на Глук. В другите роли в спектакъла влизат Александър Крунев, Пламен Бейков и Пламен Троански. Бейков е автор и на субтитрите, като според неговите колеги е превел блестящо сонетите и другите текстове, заимствани от драми на Шекспир. Представлението трае един час - което за летен спектакъл е оптимално, каза Найден Тодоров. И добави: „С този спектакъл ние казваме на публиката, но и на колегите от другите оперни театри: „Здравейте, ние правим нещо ново! А вие?!“.