Капитан Светлозар Собаджиев, който от пролетта на 2011 година лежи невинен в панамския затвор „Ла Хоя“ и преживява на живо част от показаните във филма „Среднощен експрес“ ужаси, е много близо до свободата. Роденият в Русе моряк е в края на процедурата за трансфер в български затвор, след като съгласието на българската прокуратура е подписано и пратено на властите в Панама.
Капитан Собаджиев бе задържан на 28 март 2011 година в панамския Кристобал, след като на борда на управлявания от него холандски кораб „Маас Трейдър“ бяха открити 169 кг кокаин. Българинът винаги е твърдял, че е невинен и е натопен от украинския си помощник, а по-късно в САЩ бяха задържани и светкавично осъдени действителните наркотрафиканти.
Панамската правораздавателна система обаче имаше нужда от виновник и избра за изкупителна жертва българина. Последваха разоряващи адвокатски хонорари без особен резултат. В защита на набедения си колега се надигнаха доказани авторитети в корабоплаването, които с доброволни експертизи доказаха невинността на Собаджиев. След години ледено мълчание и смайващо бездушие през 2013 година със случая се ангажира и българската държава, но въпреки всичко след три години протакане той бе осъден на 6 години и 8 месеца затвор.
По съвет на експерти присъдата не бе обжалвана, за да се даде възможност морякът, който в момента трябва да си плаща за всичко - от водата за пиене до правото да живее - да бъде екстрадиран час по-скоро в родината.
След стъпването му на българска земя вариантите са два. Най-нелепият и недопустим е Собаджиев да бъде откаран в български затвор, където да долежи оставащите от присъдата му над две години. Най-логичният е капитанът да бъде помилван и от летището да се прибере у дома при изстрадалото си семейство, за да приключи най-после ужасното изпитание на един невинен, но удобен за набеждаване от панамските власти чужденец.