Капитан Светлозар Собаджиев ще посрещне първата си свободна Коледа след задържането му по скалъпени обвинения за наркотрафик в Панама. Вчера Варненският окръжен съд разгледа молбата за предсрочно освобождаване на родения в Русе моряк и се произнесе в негова полза.
Елитният български капитан бе задържан на 29 март 2011 година, след като на борда на командвания от него контейнеровоз „Маас Трейдър“ бяха открити 169 кг кокаин. Почти веднага стана ясно, че Собаджиев е вкаран в капан от украинския си помощник и неколцина филипински моряци. Малко по-късно действителните виновници - трафиканти от Колумбия, бяха заловени и осъдени в САЩ, но въпреки това панамските власти хвърлиха българина в адския затвор „Ла Хоя“. Там са събрани криминални отрепки от най-долния пласт на обществената тиня и оцеляването е въпрос на много късмет и още повече пари, защото там всичко се плаща, включително и водата за пиене.
Невинността на капитана бе категорично доказана от негови колеги, но това не попречи на панамското правосъдие, на фона на което съдебната система на България изглежда съвършена, да го накаже с 10 години затвор, които по-късно бяха намалени за добро поведение и изучаване на испански език.
След много перипетии екстрадирането на капитан Собаджиев бе уредено и от 1 септември той е у нас. Отначало бе настанен в Централния софийски затвор, а по-късно бе преместен във Варна, където дочака процедурата за разглеждане на молбата му за предсрочно освобождаване. Така след 4.5 години вчера капитанът получи поне прашинка справедливост и сега му предстои да гради живота си отначало.