Над 1000 участници от 45 населени места от областите София, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Варна ще участват в шестото поредно издание на фолклорния фестивал за народно творчество „Жива вода“, който ще се проведе събота и неделя в местността Аязмото до манастира „Света Марина“ в Каран Върбовка. Това съобщи на пресконференция вчера един от организаторите на събитието Капка Иванова. Над 50 групи за автентичен и обработен фолклор, 24 танцови състава и клубове за народни хора и 39 индивидуални изпълнители и инструменталисти ще се представят на сцената на фестивала. Сред останалите категории са пресъздаване на обичаи, народни инструменти, фолклорни инструментални групи, любителски клубове за народни хора. 
Най-малките участници във фестивала ще бъдат 7-годишните Тихомир Георгиев и Есра Шукри от Чилнов, Росина Неделчева от Две могили и Кристина Димитрова от Николово. Най-възрастен участник все още не може да бъде определен, тъй като в много от заявките не е попълнена възрастова група, посочи Иванова. 
Голямата награда е Приз за най-добро представяне „Жива вода“, като тя ще бъде присъдена и в четвъртото издание на младежкия фолклорен фестивал. Журито е в състав: композиторът на благоевградския оркестърен състав „Пирин“ Петьо Кръстев, етнографите Вяра Косева, Людмила Григорова и хореографът на „Найден Киров“ Богдан Донев.
В двата фестивална дни ще има и специална програма, в която участие ще вземат танцова школа „Играорци“, деца от Училището по изкуствата и индивидуални участници.