Второто издание на Международната лятна академия „Алегра“ ще събере отново в Русе в началото на юли млади музиканти и диригенти от цял свят. Градът за втори път е домакин на този артистичен форум, по време на който именити изпълнители провеждат майсторски класове. Заедно с това русенската публика получава допълнителен шанс и през лятото да се докосва до вълшебството на концертите с класическа музика. 
Идеята за международната лятна академия „Алегра“ е на контрабасиста Петър Найденов. Той е и главен организатор на събитието. Роден е в Русе, син е на виолиста Георги Найденов и на преподавателката по пиано Ани Найденова. Завършил е Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“. В момента живее в Швейцария. Той е водач на контрабасовата група на симфоничния оркестър на град Люцерн и преподавател във висшето училище по изкуствата Цюрих. 
Петър Найденов бе любезен да отдели от времето си и да отговори на въпросите на „Утро“ в навечерието на второто издание на „Алегра“. За щастие, електронната поща скъсява разстоянието между България и Швейцария, в случая между Русе и Цюрих.
 

- Какво е новото в тазгодишното второ издание на лятна академия Алегра?
- Новото е, че основах фондация „Алегра“, чиято основна цел е да подпомага международната лятна академия „Алегра“ в организацията и провеждането й.
Освен традиционните вече майсторски класове по оркестрово дирижиране и цигулка, тази година включваме в програмата на академията и майсторски клас по пиано и клавирни дуа, както и майсторския клас по тромпет.
- Разширява се периметърът от специалности в майсторските класове. Това ще продължи ли?
- Имам амбицията и сериозно работя в тази посока. Вече съм разговарял с мои колеги и перспективите са многообещаващи, но в момента предпочитам да се концентрирам върху сегашното издание на Алегра.
- Колко участници се очакват тази година? От кои страни?
- Само активните участници в различните майсторски класове са 45. Освен тях очаквам и доста хора, които влизат в групата на така наречените слушатели. Гости на Русе ще бъдат музиканти от Аржентина, Италия, Германия, Финландия, Австрия, Англия, САЩ, Китай, Израел, Румъния, Корея, Швейцария, Япония, Полша, Хонконг, Белорусия, Йордания и, естествено, от България.
- Има ли българи, които ще участват? Каква подкрепа от Русе срещате при организацията и подготовката на лятната академия?
- Броят на българските участници, сравнен с този от миналата година, нарасна значително и това, разбира се, е повод за радост.
Естествено, аз самият трудно мога да си представя една проява като „Алегра“ без поддръжката на местно и национално ниво. Затова и с радост мога да кажа, че отново сме в партньорство с Община Русе и в частност с общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, на които дължа особено голяма благодарност! 
Освен това тази година ръка ни подадоха и русенските хотели „Вега“ и „Бистра и Галина“, Министерството на културата, както и реномираната фирма за музикални инструменти със световна известност „Ямаха“. Това ми позволи да предложа стипендии за участие на 10 български ученици и студенти, в чийто талант аз не се съмнявам.
Не мога да не спомена и заразителния ентусиазъм на госпожа Мария Дуканова, директорката на Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, както и вещите и много ценни съвети на директора на музикалния фестивал „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова, без които щеше да ми е много по-трудно.
- Кои са музикантите, които ще водят майсторските класове?
- Проф.Йоханес Шлефли, водещ майсторския клас по оркестрово дирижиране, е наш чест гост и вече добре познат на русенската публика.
Също така смятам, че брилянтните пианисти Аглика Генова и Любен Димитров не се нуждаят от особено представяне, още повече че те са и почетни граждани на Русе. Според мен е чест за всеки фестивал да сложи в концертния си календар имената на тези чудесни музиканти и аз се радвам много, че те ми се довериха, за да работим заедно.
Цигулковият клас ще бъде воден от проф.Бартек Низиол, който е преподавател в музикалната академия в град Берн, Швейцария, както и първи концертмайстор на оркестъра на операта в Цюрих. Той е носител на първи награди от най-големите международни цигулкови конкурси - „Виенявски“, „Аделаида“, „Претория“, Евровизия в Брюксел и „Маргарита Лонг - Жак Тибо“ в Париж! Тези награди му позволяват да дебютира като солист с оркестри като Английския камерен оркестър, Филхармоничния оркестър на Френското радио, NDR Хамбург, New Japan Philharmonic, Симфония Варсовия и Тонхале оркестър - Цюрих. Работи с диригенти от класата на Йехуди Менухин, Давид Зинман, Марек Яновски, Хайнрих Шиф и Кшищов Пендерецки.
Проф.Вим Ван Хаселт ще работи с младите тромпетисти. Той е професор по тромпет в Университета за музика във Фрайбург и член на състава на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. В допълнение към богатата му оркестрова кариера мога да изтъкна ангажиментите му с Берлинската филхармония и Фестивалния оркестър на Люцерн. Вим е артист на „Ямаха“ и този сезон излезе неговият най-нов диск.
- Включва ли се по някакъв начин Националното училище по изкуствата в работата на академията?
- Ами без него накъде :-) За времето, през което се провеждат майсторските класове, то се превръща в един вид „лаборатория Алегра“, където всеки от участниците може да упражнява наученото в непосредствена близост до учителите.
Също така обезателно трябва да споменем партньорството ни с Русенската опера. Музикантите от оркестъра са един неоценим партньор в работата на академия „Алегра“ и аз се радвам на това творческо сътрудничество. 
- Русенци ще могат ли да посетят концертите? 
- Аз и на гости от Разград и Търново бих се радвал... Да, разбира се, че ще има концерти, които ще бъдат отворени за публиката. Още на 15 юли в 19 ч в зала „Филхармония“ ще бъде гала концертът. Под диригентството на Йоханес Шлефли ще прозвучи богата програма, в която солисти ще бъдат клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, Бартек Низиол, цигулка, и Вим Ван Хаселт, тромпет. 
На 17 юли от 17 ч в зала „Европа“ в Доходното здание ще бъде заключителният концерт на майсторския клас по пиано и клавирни дуа. Същият ден, но от 19 часа и в зала „Филхармония“, ще се състои първият заключителен концерт на майсторския клас по оркестрово дирижиране. Вторият концерт на младите диригенти ще бъде на следващия ден - на 18 юли от 19 ч, също в зала „Филхармония“. 
Заключителният концерт на майсторския клас по цигулка ще бъде на 19 юли от 19 часа в зала „Европа“. Пак там и в същия час, но на 20 юли започва заключителният концерт на майсторския клас по тромпет. Всички концерти ще се радват на зрители, които, както е известно, създават неповторима атмосфера за концертиращите музиканти. 
- Каква беше лично за Петър Найденов годината между двете издания на академия „Алегра“? И какво  предстои, след като приключи тазгодишната академия?
- Аз съм водач на контрабасовата група на симфоничния оркестър на град Люцерн и преподавател във Висшето училище по изкуствата Цюрих. Като прибавим към това почти ежедневната работа по организацията на „Алегра“, не остава много „лично“ време. А мога да кажа, че годината беше изключително активна. Обещал съм си след последния концерт на „Алегра“ да си изключа телефона и компютъра поне за две седмици - дано да успея :-).