Официално откриване на жътвената кампания 2015 ще направи на 20 юни русенският фермерски съюз „Дунавско зърно“. Събитието ще се проведе в поповското село Водица от 11,30 часа в стопанството на Иван Иванов от „Иванов Къмпани“, който е основният инициатор, научи „Утро“ от председателя на браншовата организация Красимир Вълев. 
Церемонията ще бъде отбелязана като старт на жътвата и от Националната асоциация на зърнопроизводителите, чийто член е „Дунавско зърно. Организацията поема русенската инициатива и занапред ще я организира ежегодно. Основната идея е да се популяризира този най-важен, най-очакван и изпълнен с надежда момент от работата на земеделския производител.
Предвижда се всяка година домакинството на събитието да се осъществява на ротационен принцип, като се редуват различни стопанства на членове на асоциацията. По този начин ще се сравнят по своето многообразие и специфични особености всички райони от страната.
Тази година по изключение жътвата ще започне с ечемика вместо с рапицата, която заради климатичните условия се развива със закъснение.