Малко увеличение на температурата на морските води е довело до драстично намаляване на размера на рибите, установиха учени.

Те открили, че между 1970 и 2008 г. дължината на тялото на треската, херингата, норвежкия паут, писията и морския език в Северно море е намаляла с близо една трета. Учените смятат, че това вероятно се дължи на повишаването на температурата на водата с около един-два градуса в последните 38 години.

"Повишаването на температурата на Северно море в действителност е много малко, близо 2 градуса по Целзий, но изглежда това има чувствителни последици за растежа на рибата", заяви д-р Алън Баудрон от университета в Абърдийн. Учените използвали данни за възрастта и дължината на рибите в Северно море от последните 40 години.

"Нашият анализ показа, че повечето изследвани видове са преживели синхронно намаляване на максималната си дължина в този период", заяви д-р Баудрон. "Интересното е, че това беше установено за различни видове риби, които се хранят по различен начин, живеят на различна дълбочина и имат различно равнище на смъртност. Синхронността показва, че единственият общ фактор, който се отразява на всички риби, повишаването на температурата на водата, може да е поне частично отговорен за наблюдаваното намаляване на дължината им", уточни той.

Изследователите смятат, че когато водата е по-топла, рибите съзряват по-бързо и в резултат на това нямат достатъчно време, за да растат. "Тъй като рибата е студенокръвно животно, метаболизмът й се определя от температурата на околната среда. Обикновено рибите растат по-бързо в ранния етап от живота си, когато температурите са по-топли. Последствието от бързия растеж в ранна възраст е, че те съзряват на по-малка дължина и следователно не стават толкова големи, колкото биха станали в по-студени води", обяснява д-р Баудрон.