Уникална постановка по класическата Шекспирова пиеса „Ромео и Жулиета“ предстои да видят русенските ценители на театралното изкуство. В рамките на предстоящото издание на Европейската театрална работилница в Русе ще гостува театър „Маска“ от Букурещ, който на 25 юни ще въвлече зрителите в една доста необичайна сценична трактовка на пиесата. Спектакълът е невербален и затова не се нуждае от субтитри на български, обясни директорът на русенския театър Орлин Дяков. Той е гледал премиерното представление на „Ромео и Жулиета“ преди малко повече от година и още е под впечатлението на спектакъла. Целият спектакъл преминава под знака на актуалния танцов стил попинг, а костюмите на героите са издържани изцяло в златно и сребристо, така са гримирани и лицата им, разказа Дяков, като обясни, че само полагането на сценичния грим на актьорите отнема цели четири часа! В Букурещ за тази постановка на именития румънски режисьор Михай Малаймаре билетите са изчерпани шест месеца преди датата, каза Дяков. Русенци обаче имат възможност да се снабдят с билети, при това на повече от достъпни цени, още отсега - и за този, и за останалите спектакли, които ще се играят по време на Европейската театрална работилница. 
Форумът започва на 22 юни със спектакъла на театър „Пигмалион“ от Виена. От 19 ч в камерна зала „Слави Шкаров“ австрийците ще представят своята театрална версия на едно от прочутите произведения на Фьодор Достоевски - „Играчът“. Постановката е на Джейрун Цино и Райнхолд Гуглер. 
На 23 юни е самата среща на директорите на театрите „Пигмалион“ от Виена, „Одеон“ и „Маска“ от Букурещ, Орлин Дяков от театъра-домакин, Ириней Константинов - директор на столичния театър „София“, и известната българска режисьорка Бина Харалампиева. Централен акцент в разговорите им ще бъде европейската програма „Култура“, която предстои да бъде отворена и по която може да се кандидатства с проекти и в областта на театралното изкуство. 
Същият ден от 18 и от 20 ч в Голямата зала на Доходното публиката ще види танцовия спектакъл „Разбъркай го - ще се оправи“ на Нешка Робева и Влади Въргала, който е бил заявен за сцената на Доходното доста време, преди да са ясни датите на тазгодишната Европейска театрална работилница. 
На 24 юни от 19 ч в камерна зала „Слави Шкаров“ букурещкият театър „Одеон“ ще покаже своята постановка „Президентките“ от Вернер Шваб. Спектакълът под режисурата на Сорин Милитару жъне шумен успех в румънската столица. 
В 20 ч около Паметника на свободата ще се появят 24 живи статуи, които ще направят интригуващ театрален пърформанс на открито. В 21.30 ч - след края на спектакъла „Президентките“ на площадката пред централния вход на Доходното здание русенци ще видят атрактивен уличен театър, изпълнен от актьорите „живи статуи“ от румънския театър „Маска“. 
Ден по-късно, на 25 юни, на Голямата сцена от 19 ч е уникалният прочит на вечната драма на Шекспир „Ромео и Жулиета“, за която стана дума в началото. Самият театър „Маска“ пристига в Русе с три тира, два автобуса и един бус - за 40-те актьори, декорите, костюмите и гримовете, които са изключително важен елемент за представленията на румънците от трупата.