Безработицата, ниските доходи, липсата на възможности за развитие, намаляването на населението и злоупотребите с публични средства са посочени като основни проблеми в социологическия сондаж, проведен в 626 телефонни интервюта от агенция „Барометър България“ в Русе, София, Варна, Велико Търново и Стара Загора.
Поръчител на проучването, което изглежда като първа предизборна лястовица, е фондация „Европа“.
Тя е регистрирана на 18 юни миналата година в София, но по данни на информационната система „Апис“ трима от четиримата й управляващи са русенци - бившият ляв политик, общински съветник, зам.-кмет и и.д. кмет и шеф на Доходното здание - историкът Володя Попов, преподавателят в Русенския университет Йордан Дойчинов и занимаващата се с частен бизнес Теодора Тодорова.
Като постижения на местната власт са посочени строителството на спортната зала, ремонтът на центъра и на бул.“Тутракан“, но една внушителна част - 46.5% от запитаните били отговорили, че няма постижения. Абсолютен фаворит тук е новата спортна зала, която се харесва на 71% от участниците в проучването и само 1% са изразили резерви към нея. Фрапиращите 73% пък не били чували и не знаели нищо за пробива „Кауфланд“, макар че едва ли има русенец, който не е виждал строежа край магазина на бул.“Липник“. 44.10% от анкетираните са поставили оценка от добър до отличен на кмета Пламен Стоилов, а 49.7% са го оценили с двойка, твърди „Барометър България“.
Сходни са резултатите от проучванията и в другите четири града. Прави впечатление, че и в петте изследвани общини управляват кметове на ГЕРБ, но според шефа на агенцията Николай Николов проучването не било политическо, макар че в анализа на данните за одобрението към кметовете има политически изводи.
„Не бих казал, че проучването е политически обвързано. Какво да направим, като по-голяма част от градовете се управляват от ГЕРБ. Ако беше политическо, резултатите щяха да са по-оптимистични“, каза потърсеният от „Утро“ за коментар Николов.