До 30 000 лв. глоба грози некоректните имотни фирми, които лъжат клиентите с обявите си. Сред най-масовите измами са снимки менте на апартаменти и къщи в продажба, както и сваляне на цените без знанието на собствениците на имотите. Това твърди Добромир Ганев от Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).
Във връзка с некоректните практики на някои от фирмите от Комисията за защита на потребителите, съвместно с антимонополистите и имотното сдружение, започват проверки, за да пресекат нередностите.
Глобите започват от 500 лв. за първо нарушение и достигат до 30 000 лв. за второ. Според Ганев в бранша 90 на сто от фирмите работят коректно, но останалите 10% подбиват пазара и са проблем за сектора.
Националното сдружение „Недвижими имоти“ бе създадено преди години точно с идеята да въведе ред в бранша, като елиминира „сивите“ брокери и нелоялните практики. Преди повече от три години сдружението представи и собствено предложение за законопроект, с който да се регламентира дейността на брокерите. Текстовете обаче разбуниха бранша, особено предложението за основаването на професионална камара и прилагането на принципа на саморегулацията при посредничеството при сделки с имоти. 
Сега се върви към създаването на доброволен регистър. Според НСНИ шансовете той да стане факт са добри, тъй като основните играчи на пазара са осъзнали, че има нужда от индикатори за измерване на качеството и коректността. До обединение на бранша около някакви общи стандарти обаче явно е още далече. След няколко години активна дейност, едва четири от русенските агенции за недвижими имоти са се присъединили към сдружението. А междувременно бе създадено и конкурентно - „Сдружение брокери на имоти“. А само преди дни от НАП съобщиха, че 8 от 10 брокери имат проблем със спазването на данъчния закон, като са зачестили оплакванията на клиенти, които не са получили касова бележка при плащане на услуга.