Протестиращите служители от МВР, които са подкрепяни и от други служители в сектор "Сигурност", вече искат оставки, предаде репортер на БГНЕС.

Стотици служители на реда и днес излязоха на протест в центъра на София, за да изразят недоволството си от предлаганата пенсионна реформа, условията на труд и липсата на диалог с управляващите. Полицаите носят плакати с надписи: "Да служим на народа, не да слугуваме на политиците", "МВР има нужда от реформа, а не от заложници!".

Председателят на УС на Синдиката на служителите в МВР Иван Павлов дори седна в инвалидна количка, за да онагледи ситуацията във вътрешното министерство.

Инвалидните колички са подходящи за полицаи над 55 години, каквито ще бъдат след няколко дни по волята на г-н Калфин. Това са новите патрулни автомобили на МВР. Добри "автомобили" са, за съжаление обаче МВР не може още да си ги позволи, много са им скъпи, заяви Иван Павлов. Той каза, че все още МВР не може да купи обувки на полицаите си. Тази фланелка аз съм си я купил, това е облеклото на 70% от униформения състав, която се купува само от частни фирми. Обувките съм си ковал лично при обущар и съм си платил за тях – това ми дава МВР, заяви още Иван Павлов.

Преди да тръгнат на шествие председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов зададе въпроси пред събралото се множество. "Какво да кажем на министър, който твърди, че зад нашите протести стои някои незнайно кой? Какво ще кажем на министър, на който не му е ясно какво искаме?", запита Попов и се чуха викове: "Оставка!". Тогава Попов каза: "Уважаема г-жо Бъчварова, не приемайте това лично, то не е насочено персонално към вас, насочено е към министъра на вътрешните работи".

Попов заяви, че въпреки всичко те са готови да продължат да водят преговори, но при условие, че те се водят и пред представителите на медиите, за да е наясен за обществото техният ход.

Освен оставката на вътрешния министър, се чуха искания за оставката на началника на пожарната главен комисар Николай Николов и на един от заместниците на Бъчварова. След като недоволните повече от час скандираха в градинката на църквата "Св. Седмочисленици", те тръгнаха на протестно шествие.

Следобед полицаи, пожарникари и надзиратели в затворите се заканиха, че ще посипят със захар входа на МВР, за да изгонят злите духове оттам.

Утре протестът продължава пред Народното събрание. Полицаите ще разпънат палатков лагер пред парламента.