През последната седмица специализираната прокуратура за борба с корупцията в Румъния започна наказателно преследване на румънския министър-председател Виктор Понта. Това не е първото разследване на семейството на премиера.

От доста време прокуратурата се занимава с делата на майка му, сестра му, зет му и свекър му. Очевидно разнищвайки семейните дела прокурорите са стигнали до някакви основания да поискат имунитета на премиера Понта.

Това се превърна веднага в новина номер едно в Румъния, а също така беше отразена от всички световни медии. Този ход на прокуратурата предхожда искания вот на недоверие на правителството от страна на опозицията. Понта беше принуден да потърси контакт със своя съперник на неотдавнашните президентски избори и настоящ държавен глава Клаус Йоханис. Премиерът обаче не получи разбиране на каквото се надяваше, защото президентът излезе със становище, че Понта трябва да подаде оставка, защото не е допустимо срещу главата на правителството да се води наказателно преследване, а съмненията са за конфликт на интереси, укриване на данъци и пране на пари.

Има още едно съвпадение към настоящия момент. В общия политически и икономически живот на Румъния тези действия на прокуратурата съвпадат със сериозния спад на курса на леята към еврото. Всички тези неща накуп изправят страната пред една по-сериозна криза. Все пак тази криза е в рамките на държавата и изявленията на Понта и опитите да представи нещата като криза на целия Европейски съюз не звучат достоверно. Напротив изглеждат като реакция на уплашен човек.

Понта се опитва да представи нещата като опит за дестабилизация на страната и целия Европейски съюз, който е неприемлив предвид експанзионистичните действия на Русия в европейския изток.

Няма сериозен наблюдател, който да приема на доверие думите на Понта. Повечето специалисти са на мнение, че кризата ще се отрази на Румъния. Въпреки че на 9 юни парламентът отказа да вземе имунитета на премиера с едно внушително мнозинство, тази криза може да доведе до забавяне на работата на законодателния орган за приемането на планираните промени в законите за облекчаване на чуждите инвестиции в Румъния, от които страната има огромна нужда. Никой не очаква промяна и във външнополитически план. Най-вероятно Понта ще остане на поста си без тази криза по някакъв начин да се отрази на друга страна или друга част на ЕС. Кризата ще си остане за домашно ползване.