След като станал на годинка, родителите на Гарет Тингъм Брус и Карълайн разбират, че детето им е аутист. Момченцето има нужда от грижи 24 ч. в денонощието заради състоянието си. Най-големият кошмар за семейството е, че остане ли сам, Гарет винаги се опитва да излезе навън.

След няколко инфарктни случая, в които момченцето се изплъзвало на родителите си, тръгвало само по улиците, влизайки в чужди домове или играейки си директно на пътното платно, Брус и съпругата му решили да потърсят помощ.

Те се свързали с организацията Tender Loving Canines (Нежни и грижовни кутрета) с надежда, че ще получат разбиране. Организацията се занимава с обучаване на кучета-водачи, които помагат в ежедневието именно на хора с аутизъм.

Останалото е история - за истинско приятелство, за сърдечната грижа и любов между човек и един очарователен голдън ретрийвър. Специален колан свързва кучето Руби и Гарет – така тя го държи винаги близо до себе си, а той се концентрира в това да държи здраво повода. Ако момченцето направи внезапно движение и опита да бяга некоординирано, Руби е обучена да го спира...с прегръдка.

Тя донесе толкова любов и радост у дома, не само подейства успокояващо на Гарет, но стана неотменна част от нашето семейство, разкриват Тингъм. Те вярват, че бъдещето за тях е много по-светло, откакто Руби живее с тях, защото синът им най-сетне има истински приятел.

Трудно е да разбереш дали децата аутисти се чувстват самотни, защото те не могат да го изразят, но сякаш Руби усеща нуждата на Гарет от споделяне и обич и го спаси от едно самотно съществуване, смятат родителите на детето.