Студентката-второкурсничка в Московския университет Варвара Караулова, задържана на 4 юни от турските спецслужби на границата със Сирия при опит да премине към „Ислямска държава”, вече е при родителите си в Москва, съобщи РИА Новости. Преди това руски следователи са провели с нея кратък разговор.Преди това адвокатът на семейството Александър Карабанов съобщи на журналистите, че Следственият комитет на Русия няма претенции към Караулова. Тя обаче можело да стане свидетел по делото срещу още неизвестен вербовчик, чиято личност сега се уточнява.

На 11 юни Караулова, съпроводена от Интерпол и турската миграционна служба, пристигна в Истанбул. Там служители от руското консулство издадоха на момичето удостоверение за загубен задграничен контрол. От Истанбул Караулова заедно с баща си излетя за Москва.

От съображения за сигурност е изменен рейсът на Караулова – запазен й е билет за „Аерофлот”, обаче в последния момент тя се качи на самолет на Турски авиолинии. Турските и руските спецслужби се опасяват от отмъщение на „Ислямска държава”. Тя хе отказала да се срещне с медиите и е напуснала аеропорта през служебния вход със забулено лице с голям шал.

Очаква се да попадне в програмата на защитен свидетел, докато се издирва нейния вербовчик