Около 1000-1500 животновъди по заявка от Пловдив, Благоевград, Враца, Шумен, Разград и Варна излизат днес от 11 часа на мирен протест на кръговото на Дунав мост, като ще се опитат да не ограничават движението. Това съобщи общинският председател на АБВ в Русе Стелиян Стефанов на пресконференция вчера и допълни, че това е предупредителна мярка, но ако няма реакция от държавата, животновъдите ще блокират движението на Дунав мост за повече от месец. 
Основните искания на протестиращите са да се спре вноса на дотирана стока, да се подпомагат и дребните призводители по програмата за развитие на селските райони и да има засилен контрол в магазинната мрежа, а не само по предприятията. 
На протеста няма да има румънски животновъди, но с тях се водят преговори и се очакват съвместни действия в края на месеца, ако след мирния протест няма реакция от държавата, каза Стефанов. Протестът се организира от животновъдите, а АБВ подава ръка. Ролята на партията е да предостави трибуна за справедливите искания на животновъдите, които ще бъдат чути и в Народното събрание чрез нашата парламентарна група, подчерта общинският председател на АБВ в Русе. Той каза, че протестът няма политически оттенък и няма да има знамена или други отличителни знаци. 
Русенският животновъд Стефан Петров представи становището на протестиращите, като бе категоричен, че през последните 3-4 месеца положението вече е нетърпимо, особено за млекопроизводителите. Вносът на дотирана продукция от Европа драстично влоши положението последните месеци. От една страна, българските фермери трябва да изпълняваме европейските регламенти, а от друга, да го правим в дъмпингови условия, което няма как да стане. За последните десет години имахме година и половина, в която работихме на някаква печалба, а сега изведнъж трябва да работим на реална загуба, каза Петров. Той подчерта, че животновъдите искат да работят в нормални условия, но когато влиза дотирана продукция, това няма как да стане. Не може при себестойност около 60 стотинки в България да влиза мляко на 45 ст. и ние да очакаваме, че животновъдството ще се запази. Държавата трябва да вземе отношение и да се излезе от ситуацията, категоричен бе той.
Част от програмата на АБВ съвпада с исканията на животновъдите. Тя е главно за създаване на стратегия за развитие на българското село и нейното реализиране с цел интегрирани политики и запазване на човешкия потенциал, както и възползването от благоприятните природни дадености на българското село, коментира общинският председател на АБВ в Русе.