Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене промяна в Закона за изменение на Закона за БНБ, предаде БГНЕС. Промяната в закона се състои в това, че ако управителят или подуправителят на БНБ прекрати предсрочно мандата си, то новият управител или подуправител започва нов пълен мандат, а не изкарва остатъка от предния.

Бюджетна комисия не прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Министерски съвет и този на БСП.

Председателят на комисията Менда Стоянова смята, че са положени много усилия по законопроекта на Министерски съвет. "И работодатели, и синдикати направиха компромиси. Законопроектът на БСП е алтернативен спрямо този на МС и е далеч от това, което е свършено там. Не е въпросът само да се поставят алтернативни теми, а да вървят в баланс и финансово измерение", убедена е Стоянова. Тя припомни, че между първо и второ четене може да се направят промени, които обаче да не развалят системата.

Николай Николов, зам.-министър на труда и социалната политика посочи, че е било постигнато съгласие със социалните партньори, които представляват работещите и бизнеса по пенсионната политика. "Представяме правна рамка за финансова стабилност на пенсионната система, повишаване на доверието към доверието на пенсионната система. Предлагаме промени, водещи до нарастване на приходите в осигурителната система, което ще доведе до намаляване на зависимостта от държавния бюджет. Предлага се по-справедлив достъп до пенсии", каза Николов.

Той добави, че се предлага и плавно увеличение на възрастта и изравняване на възрастта за пенсия за мъжете и жените. "Това повишаване на възрастта няма да засегне рязко хората. Осигурителният стаж ще се повишава с 2 месеца годишно", посочи заместникът на Ивайло Калфин.