Учени от Единбургския университет обявиха, че са открили механизма, който позволява на рака на гърдата да се разпространява към белите дробове, пише The Guardian, цитиран от "Фокус".

Те са установили, че блокирането му при мишки със заболяването намалява броя на вторичните тумори в белите дробове. Изследователите се надяват, че постижението им ще доведе до създаване на нови терапии за спиране на развитието на рака на гърдата. Причина за по-голямата част от смъртните случаи при тази форма на рака е проникването на злокачествените клетки в други части на тялото, като белите дробове са сред първите засегнати органи.

Екипът от Центъра за репродуктивно здраве в университета е проучил ролята на имунна клетка, наречена макрофаг, за разпространението на злокачествените клетки от първоначалния тумор. Предишни изследвания са доказали, че раковите клетки използват макрофагите, за да проникнат в белите дробове. Новото проучване е открило, че макрофагите комуникират с раковите клетки чрез сигналните молекули хемокини. При блокирането на тези сигнали при мишки, броят на вторичните тумори е намалял с до две трети. Нещо повече, спирането на сигнала е спряло навлизането на злокачествените клетки в белите дробове чрез кръвния поток и е попречило на вече навлезналите клетки да формират нови тумори.


Клетките в човешкото тяло използват сигналите на химокините, за да комуникират помежду си, което дава надежда, че в резултат на откритието може да се създадат нови методи за лечение и за други части на тялото.