Първата манипулация за предотвратяване на незадържане на урина в Северна България бе направена вчера в АГ комплекса на 60-годишна жена от началника на отделение „Гинекология“ в Многопрофилната болница д-р Георги Хубчев. За целта бе приложена специалната система „Уроластик“. Тя се използва при жени с много килограми, при които оперативното лечение е много трудно.
Интервенцията е миниинвазивна, прави се с местна упойка за около 30 минути, а пациентката си тръгва след няколко часа наблюдение на уринирането. С тази манипулация наредихме последната част от пъзела на оперативните интервенции при урологични проблеми и за възстановяване на тазовото дъно при изсипвания и пролапси в съвременната урогинекология, каза след операцията д-р Хубчев. И подчерта, че досега такива операции са правени в София и Пловдив. Миналата седмица той е направил същата интервенция на пациентка в Бургас, а вчера това се случи и в Русе.
Консумативите за операцията струват 3200 лева, които не се поемат от здравната каса, а успеваемостта е от 85 до 100%. Гаранцията за спиране на изпускането е 10 години. При използваните досега по-евтини консумативи гаранцията е само 6 месеца.
Междувременно д-р Хубчев съобщи, че оперираната преди 40 дни жена, която получи нов сфинктер с финансова помощ от общинския бюджет, се чувства много добре и двата контролни прегледа досега са показали чудесни резултати. Това бе първата подобна операция в страната и отново бе направена от д-р Хубчев в АГ-комплекса.