Терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) все повече се приближава към Западна Европа, пише германският вестник „Велт“ (Welt.de).

Според информации, получени от службите за сигурност, Западните Балкани са се превърнали в един вид „входна врата“ за джихадистите. Вече няколко месеца германската тайна служба отбелязва тенденцията, че ислямистите на Балканите все повече формират мрежи, за да преведат бойци във военните райони, пише вестникът и добавя, че информация за това е излъчило и радио Дойче веле.

„Салафитските проповедници в Косово, Босна и Херцеговина, Албания и Македония набират на едро бойци за конфликтите в Сирия и Северен Ирак. Само от Косово за кризисните райони са заминали над 250 души“ и като се има предвид броят на жителите му, Косово е рекордьор в Европа.

Регионът е смятан за предпочитан транзитен път на джихадистите, за един вид междинна станция за ислямисти от Германия, Франция, Белгия, Австрия и Холандия, които заминават на бойните полета в Близкия Изток, отбелязва вестникът.

Смятаме, че там се извършва и някаква форма на обучение на джихадисти, казал представител на службите за сигурност. Освен това балканските страни вече се използват не само за набиране на бойци, те стават места, в които бойците се връщат от фронта и където може би се подготвят терористични нападения, пише „Велт“ и припомня за нападението през април тази година в Зворник.

Вестникът отбелязва, че поради това германското министерство на вътрешните работи е много загрижено и обявява, че тази седмица заплахите за Западните Балкани ще бъдат обсъждани и от контролен съвет в Бундестага.