Лентата на обновения „Тутракан“ ще бъде прерязана на 15 юни в присъствието на еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу, вицепремиера по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев и зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Очаква се и транспортният министър Ивайло Московсвки да потвърди присъствието си, съобщи кметът Пламен Стоилов на заключителната пресконференция по проекта за обновяване на булеварда.                    
Това е един от най-трудните проекти, които изпълнява Община Русе от самия момент на одобряване на проекта през всички останали етапи включително до финалната права. С него показваме, че изпълняваме стъпка по стъпка програмата си. Той е стратегически за Русе, тъй като решава един инфраструктурен проблем, посочи Стоилов. Кметът подчерта, че проектът е свързан с изключително много проблеми, които са излезли най-вече при работата на място.
Изпитвам удовлетворение от това, че административният капацитет, който натрупахме, ни позволява да решаваме всички проблеми, които възникват в хода на изпълнението на проектите. Въпреки че имаше изключително трудни моменти, налагащи нови инженерни решения, промени в хода на изпълнението на дейностите, екипът за управление заедно с партньорите от Румъния, с огромната подкрепа на ръководството на офиса в Кълъраш и на управляващия орган, направихме така, че да завършим успешно проект и днес да се гордеем с едно красиво пътно съоръжение, коментира той. 
Той посочи, че петък е получил разрешението за ползване на бул. „Тутракан“ и на практика той вече е въведен в експлоатация. Същевременно получихме разрешението за ползване и на „Александровска“, така че може да заявим като успешно приключили тези два изключително важни проекта, каза още Стоилов. 
Кметът подчерта, че тази година предстоят още доста хубави поводи. На 26 откриваме проектът за градска среда, през юли откриваме Спортната зала, в срокове вървят основните инфраструктурни проекти по градски транспорт, предстоят и първи копки на улици и кръгови, така че 2015 е годината на реалната и видимата промяна за Русе, каза той. 
Вече сме си стиснали ръцете с Гюргево по основните приоритети по новата програма, наясно сме за какво ще кандидатваме и как, подчерта Стоилов, но не пожела да посочи нищо конкретно, тъй като трябва да приключат предпроектите проучвания и да минат съответните процедури. Нашите амбиции са в новия програмен период община Русе да има много повече и на много по-висока стойност съвместни проекти в Община Гюргево, категоричен бе кметът. 
Зам.-кметът Димитър Наков сподели някои изненади, които са се появявали по време на строителството, като даде приемер с излезли 20 киловолтови кабели на 15-20 см дълбочина, както и канализации, за които никой не е знаел.
И Стоилов и Наков призоваха гражданите да спазват организацията на движение по обновения „Тутракан“. Кметът посочи, че вече е изпратил писмо до Пътна полиция, с което ги информира, че булевардът е въведен в експлоатация и се налага засилен контрол, тъй като доброто трасе предполага каране с много висока скорост и дрифтене. Ще бъдем безкомпромисни към водачите, които застрашават животи, призоваваме ги да пазят себе си и тези около нас, предупреди Стоилов.