Министърът на правосъдието на Румъния Роберт-Мариус Казанчук пристига в Русе в четвъртък, за да се включи в разговора с еврокомисаря Франс Тимерманс. Както „Утро“ писа, на 4 юни от 16 ч в Канев център русенци ще могат да задават въпроси и да споделят своите мнения за Евросъюза пред първия заместник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тъй като диалогът с комисар Тимерманс ще се проведе само в Русе, тук се очакват да дойдат и граждани на Румъния, които са подготвили свои въпроси. Очакват се общо над 750 души от България и Румъния да участват в дискусията в Канев център на Русенския университет.
Основните теми на трансграничната среща в Русе ще са свързани с гражданството и бъдещето на Европа, с върховенството на закона и опасенията и тревогите на хората, припомнят организаторите. Тимерманс, който е бивш външен министър на Холандия, отговаря за върховенството на закона, за Хартата за основните човешки права, за регулациите и междуинституционалните връзки. В разговора с него ще вземе участие и българският президент Росен Плевнелиев. 
Високото президентско присъствие ще затрудни влизането на желаещите да се включат в диалога, тъй като ще има проверки, които са обичайни в такива случаи. Затова организаторите предупреждават гражданите да дойдат там още в 15.30 часа, като е добре да се регистрирали предварително на http://ec.europa.eu/citizens-dialogues/bulgaria/ruse/index_bg.htm. 
Диалогът ще се излъчи на живо по БНТ 2 от 16.30 ч и по сателитния канал EbS.