Не съм взела спонтанно решение за напускане на БСП. Това е решение, което обмислях няколко години и то беше логично следствие от това, което се е случило. Това сподели пред камерата на Мон Дьо бившата червена активистка и настоящ лидер на „Движение 21” Татяна Дончева.На въпрос кой е бил най-силният й политически противник, тя отговори: „Може би Иван Костов и Симеон Сакскобургготски са били най-силните ми политически противници. Костов имаше визия. След него – само манекени, които съобщават нещо. Нищо не се случва”. 

Дончева заяви, че не й харесват решенията, които Бойко Борисов взима по конкретни въпроси в една част. „В друга част не ми харесва това, че той пристъпва към управлението си, че е склонен да си загуби година и половина, за да стане заложник на ДПС в предстоящите президентски избори. Не ми харесваше склонността му да реже лентички за смешни неща. Не ми харесва свободата, която даваше на Цветан Цветанов да безчинства като вътрешен министър”, посочи Дончева. 

Тя не скри, че одобрява инвестирането в изкуството, археологията, изграждането на „Квадрат 500”. Не харесва и определени външнополитически стъпки на Борисов. Например – военно оборудване, за което нямаме пари. 

„Дай Боже да си приличаме с него по това – да говорим по ясен начин и хората да ни разбират”, вметна Дончева, коментирайки реплика, че хората намират прилика между нея и премиера Борисов.

Дончева подчерта, че най-много се притеснява от безличните хора. „Вие кого отличавате от министрите?", попита я Мон Дьо. „Петър Москов – защото за него се говори най-много и здравната реформа е най-належаща. Ангелкова, като министърка на туризма, какво да я коментирам. Помня я като съветник на Филип Димитров, като човека, който му носеше чантата. После тя се овъртя около Ремзи Осман. За какво ли я издигна Росен Плевнелиев за министърка? Освен да му е влязла под кожата по друг начин? Но какъвто и да е, е несериозно да го коментираме”, заяви Дончева. 

Тя посочи, че в политиката приятелствата трудно издържат. „В политиката има максима – няма вечни приятели, има вечни врагове и вечни интереси. Когато влезете в политиката, вие никога не бива да допускате нито един човек, с когото просто да си споделяте нещо ей така”, сподели дамата с опит в политиката. 

На въпрос дали е мислила някога да бъде министър-председател, Дончева отговори, че това е нормално нещо за човек, който е изкушен от политиката: „По-скоро ме изкушава Министерството на културата. Вече имам някакъв праг на преситеност от ченгесарницата”.

На въпрос с кого от политиците би отишла на самотен остров, напористата дама отговори: „Бих могла да бъда с Чърчил, с Тачър, с Кол. Искам с най-добрите. Сегашните са слаби, не са ми стимул, нищо не мога да науча от тях”.

„Не мога да си представя, че Мартин Шулц може да ме научи на нещо. Слушала съм го веднъж, на „Позитано” 20, когато каза, че най-големият ни проблем бил разноговоренето. И аз умрях от смях. Ти ако си сериозен човек, с чувство за свобода, няма как другите да са ти „капак”. Те трябва да са ти стимул. На самотен остров с комплексари? Защо да ходя с тях?”, заяви Татяна Дончева.