Свръхскоростният европейски влак, който се движи с 350 км/ч и до две години се очаква да стигне до Будапеща, трябва да отбие надясно и да дойде до Русе. Това каза вчера президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпроса къде да бъде третият мост над Дунав. В Румъния вече се работи за това свръхскоростният влак през 2027 г. да стигне до Констанца, но аз съм убеден, че той трябва да свърже Европа с Истанбул през Русе, каза още Плевнелиев. Според него новите мостове над реката трябва да са не един, а два. Единият да бъде именно край Русе - модерно съоржение, което да поеме свръхбързата влакова връзка.
Коментарът на президента бе пред журналисти в очакване на началото на гражданския диалог по европейски теми. Разговорът с първия зам.- председател на Европейската комисия Франс Тимерманс започна час по-късно от обявеното. Водещата от БНТ Добрина Чешмеджиева обясни, че бурята на 20-тина километра от Русе е забавила еврокомисаря, който пристигна от Варна.
С 25 минути закъснение дойде от София и президентът Плевнелиев и отговори на въпроси на журналистите, които го очакваха. В коментара си на репликите, възникнали след неговото предложение за рефередум, той изрази мнение, че българските политици правят всичко възможно да демотивират гражданите да гласуват.
Аз давам шанс да върнем доверието и да покажем, че пряката демокрация работи, каза Плевнелиев.
В последвалата дискусия в Канев център бяха зададани много въпроси, на които Тимерманс отговори пространно.
Подробности за срещата - в утрешния брой.