Росен Плевнелиев, който беше президент на България от 2012 до 2017 г., гостува в Русе, за да изнесе лекция за професиите на бъдещето в качеството си на посланик на Американския университет в Благоевград. Пред пълна зала „Русе“ в Историческия музей гостът разясни своите виждания, че за да бъдат готови младите хора за предизвикателствата на бурно променящото се време в условията на четвъртата технологична революция, те трябва да се въоръжат не само и не толкова с конкретни знания, колкото с адекватен към бързите промени подход, за да бъдат адаптивни и да намират по-лесно и успешно мястото си. 
След лекцията и множеството въпроси Росен Плевнелиев отдели време и за интервю за вестник „Утро“.

- Г-н Плевнелиев, как намирате Русе при сегашното си посещение?
- Виждам впечатляващ европейски Русе - от проектите, по които в момента се работи в града, особено впечатляващо е обръщането на града към река Дунав. Това е реката, която ни разделя - и десетилетия наред ни е разделяла и от Европа, и от Румъния заради усещането, че ние с нещо не сме на нивото на другите страни. А ето че сега това обръщане на Русе към Дунава отваря нови възможности и реката вече не разделя страните, а ги събира и отваря пред тях нови перспективи. Това, което ми разказа кметът Пламен Стоилов - за бъдещата кейова стена, за предстоящото изграждане на три места за кораби, за модернизирането и облагородяването на пространството покрай реката - 
това е нова перспектива, която със сигурност води Русе към големи надежди за развитие
Наистина е впечатляващо, че е взето това решение, което ще внесе много нови моменти в живота на Русе. Един от тях е развитието на туристическия бизнес - определено в новата атмосфера туристите, които пристигат в града с круизните кораби, ще се чувстват далеч по-комфортно. А това е изключително важно - придобили впечатлението, че Русе е един красив и интересен град с много възможности, тези туристи със сигурност ще дойдат отново и много е вероятно да потърсят начини да се възползват и в прагмaтичен план от това, което градът предлага - така да се върви и към обогатяване на бизнес отношенията. Така че идеята за обръщане на града с лице към реката е едно много мъдро решение на кметската управа, което аз приветствам горещо. Посетих и Бизнес Парк Русе - радвам се да видя там активна работа, модерно мислене, перспективни нагласи.
- И все пак, при всички тези дадености, които би трябвало да предопределят енергично цялостно развитие на Русе, градът остава доста далече от темповете, с които се движат напред големите градове в Южна България, като, да речем, Пловдив, Стара Загора и Бургас. Как смятате, какво не му достига на Русе, за да се нареди в тази компания? 
- За Пловдив и Стара Загора - да, права сте, но с Бургас нещата стоят малко по-различно. Да, това е така - но това, което не достига на Русе, не се отнася само за вашия град. Аз поставям българските градове в три условно обозначени категории. В първата е групата на София, Пловдив и Стара Загора, които се развиват повече от успешно и това го виждат много хора в нашата страна. 
Във втората условна група са Русе, Бургас и Варна
Това са градове с чудесни дадености, с ред благоприятни обстоятелства, на които обаче нещо не им достига, за да постигнат тези темпове на развитие, които имат Пловдив и Стара Загора. И в третата група са всички останали български градове. 
От първата група все пак да отделим София - и по заплати, и по стандарт, тя е малко по-различен тренд от останалите. Но истината е, че и за София, и за Пловдив, и за Стара Загора в продължение на дълго време са създавани предпоставки за развитие на много качествени работни места. 
Русе, Варна и Бургас имат потенциал, те могат да догонят първите три града, докато третата група не разполага с този потенциал. Русе, Варна и Бургас имат развита инфраструктура, имат пристанища - вие на Дунав, Варна и Бургас на морето, имат качествени услуги, имат млади хора, имат университети и математически гимназии. С други думи, имат условията да се развиват също толкова енергично, както и градовете от първата тройка. 
- Каква тогава е причината градове с такива предпоставки за успешно развитие да остават в тази, условно казано, втора категория?   
- За съжаление, 
тези градове страдат и от държавна политика
която по някакви не съвсем ясни причини приоритизира градове в Южна България. Голяма част от развитието на Стара Загора и Пловдив дойде и в резултат на изграждането и развитието на международните коридори. В Пловдив имаме налице и една мъдра политика на местното ръководство. Там бе създадена една „екосистема“ Пловдив-София, която е изключително важен момент. Така бе изградена една много здрава връзка на парадигмата държава-община-частен бизнес-университети. И всичко това заедно отвежда по пътя към създаването на този перфектно работещ модел, който осигурява безупречните условия за развитие. 
- Такава „екосистема“ възможна ли е за други двойки градове?
- За съжаление, в Русе още не е изградена подобна „екосистема“. Затова тя трябва да се създаде - да се изгради екосистемата, което обаче не може да стане без държавна подкрепа. Аз много силно се надявам - и съм сигурен в това! - че към 2022 година, когато магистрала „Хемус“ ще бъде завършена и ще бъде изградено и отклонението й - пътят Велико Търново-Русе, тогава нещата ще изглеждат по друг начин. Надявам се, че тогава вече ще е започнало строителството на трети мост над река Дунав - аз съм категоричен, че трети мост трябва да има, а 
също толкова съм категоричен, че този трети мост на Дунав трябва да бъде изграден не другаде, а именно в Русе
Това ще дръпне много сериозно и икономиката, и туризма, и всички дейности в Русе. 
С други думи, аз съм убеден, че на тази втора група градове - Русе, Варна и Бургас, на държавата й подобава да помогне, за да развият потенциала, който имат, и който не е по-малък от този на Пловдив и Стара Загора. 
- Липсва ли ви активната политика? 
- Не! Изобщо не ми липсва! Ни най-малко! Аз сега плувам в собствени води, чувствам се свободен, а в същото време имам толкова ангажименти! Освен това, аз преди, в качеството си на министър и на президент, не съм бил в политиката, за да се боря за стол, за власт и рейтинг. Аз съм бил в политиката, за да бъда полезен на България, бях там заради смисъла, който самият аз влагам в мисията да си полезен на своята държава. И винаги съм можел да кажа, че спя спокойно - защото търсех и намирах смисъла в държавата и в човешките сили - в това да работя за тях. И затова за мен е 
важен не силният президент, а полезният президент
И тогава, и сега аз имам кауза - имам ясна цел и ясни ценности, с които не бих направил компромис. И при мен винаги е било така - и когато съм бил независим мениджър, и в качеството ми на министър, и като президент на републиката. Аз продължавам да вървя по своя собствен път и да търся смисъла, който е нужен и ценен за България. Не искам да се връщам назад и да правя грешки, които мои предшественици допуснаха. Президентът Георги Първанов направи собствена политическа партия - и така зачеркна направеното от него като президент. Президентът Петър Стоянов също се върна крачка назад - като се опита да влезе отново в активната политика, която обаче също беше отстъпление след факта, че е бил държавен глава. Аз ще се боря, за да запазя смисъла на своето президентство - защото „веднъж президент - завинаги президент“. И защото съм убеден, че ако си имал кауза и цел по време на президентския си мандат, нищо не се променя за теб и след края на мандата - ти спокойно можеш да продължиш да следваш каузата и целта си. 
- Как се чувствате сега, в качеството си на, както вие се изразявате, „свободен човек“? 
- Аз съм щастлив, чувствам се удовлетворен. Виждам като своя пряка задача да служа на България. И 
дори в някакъв аспект сега мога да правя това още по-смислено отпреди
Така че се чувствам добре и гледам с оптимизъм в бъдещето. Член съм на десетина комисии и важни и отговорни световни форуми, посещавам между 30 и 50 държави годишно. Получавам неимоверно количество покани - и половината се налага да откажа, защото просто физически няма как да ги уважа. За 2019 година вече имам планирани посещения в 30 държави. Предстои ми среща с краля на Йордания, след това с краля на Испания. Ето, аз ще бъда единственият български политик, който участва в срещата на върха в швейцарския град Давос  /Интервюто бе взето на 23 януари, на следващия ден Плевнелиев пътува за Давос - б.а./.
- С какво не бихте направил компромис? 
- За мен е изключително важна думичката „баланс“. Това е може би вълшебната думичка, която всички президенти трябва да поставят на най-високото място. Не един президент да казва „Всички са корумпирани“, а да може да покани премиер-министъра при себе си на едно кафе и да обсъдят заедно проблема с корупцията, като президентът сподели и своите идеи. Затова 
всеки демократично избран президент трябва да тачи тази вълшебна думичка „баланс“
И да знае, че понякога той трябва да отстъпи - в името на този баланс. И още нещо важно: да може да казва „Благодаря“. Да каже „Благодаря“ на министър-председателя и на външния министър за добре изпълненото европредседателство например. Защото всички очакваха, че България ще се издъни с европредседателството, а то премина перфектно. На един държавен глава му отива да критикува, но и да подаде ръка. 
- Как преминава сега един ваш ден? 
- Много наситено и енергично. Има твърде много смислени международни идеи и проекти, по които работя, и се радвам, че виждам в тях голям смисъл и за България. Ето, радвам се, че мога да поставя името на България и да защитавам нейните интереси по време на форуми на Териториалната комисия, в Европейския съвет по външна политика, в Центъра за европейски политики, в Консултативния съвет на Китайския стратегически институт, където мои колеги са Франсис Фукуяма и Герхард Шрьодер. 
В интерес на истината, сега дневният ми ред е много по-интензивен
отколкото като бях президент. 
И затова аз се чувствам равновесен и щастлив. Освен това имам хубаво семейство, а Господ ме дари с едно прекрасно бебенце, което вече стана на четири месеца. Какво повече бих могъл да искам?!