Бившата румънска министърка Моника Якоб Ридзи беше осъдена на първа инстанция на пет години затвор при строг режим за корупция и злоупотреба с власт във връзка с афера, ощетила държавата с 650 000 евро, съобщи съдебен източник.

Ридзи, която беше министър на младежта и спорта между декември 2008 и юли 2009 г. в дясноцентристкото правителство, е обвинена, че е раздавала незаконно договори при завишени цени на частни компании за организирането на Националния ден на младежта. С това тя е ощетила бюджета на министерството си с около 650 000 евро.

Тя използвала ресурсите на министерството си за личното си издигане, съобщи Националната прокуратура за борба с корупцията. Бившата министърка, която след това опитала да изтрие информацията за закононарушенията си, отхвърли обвиненията.

Един от съветниците й като министър, Йоана Варста, получи същата присъда. Румънската съдебна система, която е подложена на строго наблюдение от Брюксел, засили ефективността си в последно време. Броят на окончателно осъдените за корупция по високите етажи на властта се увеличи от 155 през 2006 г., на повече от 1000 през 2013 г., съобщи прокуратурата. Сред тях фигурират бивши министри, магистрати, полицаи и дори бившият премиер Адриан Нъстасе, който беше осъден два пъти на затвор при строг режим за първи път от рухването на комунизма през 1989 г.