Румънският премиер Виктор Понта заяви на прием, организиран по повод националния празник на Италия - 2 юни, че италианците се чувстват в момента като у дома си в Румъния, защото страната им напомня за Италия от 90-те години, когато виждаха всеки ден по някой политик или бизнесмен с белезници, предаде Медиафакс.

"Един много скъп приятел ми казваше, че се чувства в Румъния почти като вкъщи (...), като в Италия през 90-те години, когато всеки ден някой политик, някои бизнесмен се появяваше с белезници", заяви Понта в посолството на Италия вчера, говорейки на италиански език.

Премиерът благодари на италианските инвеститори за работните места, които са създали за румънците, и ги увери, че правителството ще продължи да намалява данъците.

Понта се пошегува, че заедно с намаляването от началото на този месец на ДДС на 9 процента за хранителните продукти, ще спадне и цената на пицата и пастата, още повече, че малката му дъщеричка е поискала тези продукти да поевтинеят, а пък синът му настоявал за по-ниски цени за хамбургерите и пържените картофки.