12 четящи устройства - по 6 в двете платна на бул. „Тутракан“ вече ще събират и обработват данни за трафика на булеварда. С монтирането им приключи и финалната процедура, с която завърши реконструкцията на „Тутракан“. При преминаване на автомобил специалните рамки разпознават неговата категория и скоростта, с която се движи, обясни за „Утро“ шефът на фирмата изпълнител „Дунав мост - трафик“ Тома Томов. Всъщност фирмата е консорциум и обединява софийските „Глобал уан“ ООД, „Лирекс“ ООД и „Мусат“ АД.  
 Тя спечели обществената поръчка за 738 416 лева за доставката и монтажа на уникалната за Русе техника. 
Специални камери, монтирани на четири места - по бул. „Тутракан“, по пътя за Мартен, по бул. „България“ и на Г-образна рамка до Дунав мост пък ще разпознават номера на автомобила, като това ще е ориентир дали идва от Румъния, както и колко е времето, за което преминава от България до Румъния. С допълнителни алгоритми в специализиран софтуер се определя времето за преминаване на Дунав мост, като това ще позволи редовно да се анализира трафикът в зоната и да се планират дейности за по-добра организация, за да се намалят задръстванията, посочи Томов. 
Системата също ще регистрира превозните средства по дата и час на преминаване, а събраната информация е за улеснение на шофьори, различни компании и институции, които използват транспортната инфраструктура на еврорегиона. 
Актуална информация за пътната обстановка, пътните участъци, времето за преминаване през Дунав мост ще тече в реално време на монтираните на четири ключови места в граничната зона големи светещи LED табла. Освен това е предвидено ръчно да се въвеждат съобщения за инциденти или аварии. 
Строителните дейности по модернизацията на бул. „Тутракан“ се изпълняват по проект „Подобряване на достъпността на Еврорегион Русе - Гюргево с паневропейски транспортен коридор 9“, който е за близо 13 млн. лева. Партньори по него са общините в Русе и Гюргево.
Крайният срок за приключване на ремонта на „Тутракан“ е 13 юни, като откриването ще бъде по-рано.