Cамолети Су-24 на руския Черноморски флот принудиха американския ескадрен миноносец “Рос” да се оттегли в неутрални води в Черно море, съобщи РИА Новости, цитирайки източник от силовите структури в Крим.

Според руската страна екипажът на кораба на НАТО се държал провокативно и агресивно. Миноносецът излязъл от румънското пристанище Констанца и се отправил в посока на руските териториални води. Съдът, който носи на борда си крилати ракети, се движел буквално по допирателната на руската акватория и това подразнило военновъздушните сили на Москва. По тревога били вдигнати изтребители Су-24, които били готови да стрелят. В готовност да действат били и бреговите отбранителни батареи.

Всичко това принудило “Рос” да се върне в международни води, за да не бъде потопен.

Американският кораб участва във военното учение “Тризъбец Посейдон 2015” в териториалните води на Румъния и в международните води на Черно море.

Руските агенции припомнят друг инцидент от април 2014 г., когато Су-24 успя да извади от строя цялата апаратура на американския ескадрен миноносец с елементи на ПРО “Доналд Кук”. Новият инцидент е поредният знак за нарастващото напрежение между Русия и НАТО заради кризата в Украйна.